Норвегія змінила виплати для біженців України: яку допомогу можна отримати

Українцям у Норвегії змінили умови проживання та виплати

В уряді Норвегії прийняли рішення змінити правила для українців, які проживають у країні. Зокрема, частину виплат зменшили чи анулювали, а також уточнили вимоги до проживання. Про це повідомляється на офіційному сайті уряду Норвегії.

З метою забезпечення контролю над імміграцією та інтеграцією українських біженців, уряд Норвегії посилив діючі правила щодо українців, які проживають у країні.

„Це означає, що українцям, які обрали не проживання у центрі прийому біженців, а приватне житло, більше не будуть надавати фінансову допомогу. UDI співпрацюватиме з IMDi та муніципалітетами щодо поселення тих, хто отримує підтримку за цією схемою”,

Також, починаючи з 15 лютого, підтримка бездітних українських пар зменшилася на 6 тис. крон щомісяця. Держава більше не компенсуватиме витрати на домашніх тварин для тих, хто прибуває до центрів прийому біженців. Українці, які мешкають у центрах, зможуть залишитися зі своїми тваринами.

Також, для отримання одноразової фінансової допомоги в розмірі 93 тис. крон (8 200 євро), українським біженцям потрібно буде проживати в Норвегії принаймні рік.

Окрім цього, Норвегія має намір залучити українських біженців до праці, оскільки вони мають потенціал для забезпечення робочої сили. Тому, українці, які проживають у Норвегії, повинні відпрацьовувати щонайменше 15 годин на тиждень. Роботу можна здійснювати як на повний, так і на неповний робочий день.

Для отримання захисту у Норвегії необхідно зареєструватися у Національному центрі реєстрації у муніципалітеті Роде. Також зареєструватися можна у кількох інших містах країни. У випадку неотримання реєстрації у муніципалітеті, особи будуть доставлені до Національного центру реєстрації.

Слід враховувати, що якщо ви не зареєструєтесь у Національному центрі реєстрації, вам не буде запропоновано місце в притулку. Однак, неповнолітні без супроводу та особи в особливо складних ситуаціях зможуть отримати допомогу для дістатися Національного центру реєстрації.

Винятком є ситуації, коли існує порушення життєвих принципів та загроза життю та здоров'ю особи. Вимога про реєстрацію в Національному центрі реєстрації не стосується тих, хто подає заявку на отримання притулку через прикордонний пункт Стурзьскуг.

Також варто зазначити, що місто Драммен вирішило приймати лише українських біженців, що викликало незадоволення з боку національних партій та уряду Норвегії.

Міністерка праці та інтеграції Тоне Бренна заявила, що муніципалітети не мають права відмовляти біженцям залежно від країни походження. Прем'єр Йонас Гар Стьоре назвав рішення Драммена незаконним.