Новий пакет санкцій проти Росії: ЄС не погодив заборону на продаж нафтових танкерів

Країни Європейського Союзу наближаються до узгодження 12-го пакету санкцій проти Росії. Проте вони не досягли згоди щодо заборони на продаж танкерів російським підприємствам і організаціям, які можуть використовувати їх для обходу обмежень на ціни на нафту. Про це повідомляє Reuters.

У 12-ому пакеті санкцій проти Росії передбачається заборона на діаманти російського походження і додаткові обмеження на російську нафту.

Євросоюз намагається ускладнити обхід санкцій, зокрема обмежень на ціни на нафту для країн "Великої сімки".

У той же час, пропозиція Єврокомісії заборонити продаж Росії старих нафтових танкерів, які можуть використовуватися для обходу "стелі цін", була пом'якшена під тиском середземноморських країн.

Спочатку Європейська Комісія розглядала заборону продажу танкерів. Проте, під час обговорення нових обмежувальних заходів проти Росії за причетність до військової агресії проти України, цей пункт був виключений.

Одне з джерел агентства повідомило, що середземноморські країни з сильними судноплавними компаніями висловили стурбованість тим, що ці заходи можуть поставити їх у невигідне конкурентне становище. У останньому проєкті санкцій судноплавні компанії тепер повинні лише звітувати про такі продажі.

За даними Reuters, посадовці з держав-членів ЄС зустрінуться 11 грудня ввечері та можуть внести подальші незначні зміни в текст обмежень.

Нагадаємо, ЄС готує 12-й пакет санкцій проти РФ. У проєкті 12-го пакету санкцій проти Росії, Європейська комісія пропонувала нові заборони на продаж танкерів, які вже були використовувані. Це робиться з метою запобігти обходу санкцій, пов'язаних з експортом нафти.