Перший авіадиспетчер бігав з візком і прапорцями на злітній смузі

Кожного року 20 жовтня відзначають Міжнародний день авіаційного диспетчера. У 1961 році в Амстердамі була заснована Міжнародна федерація асоціацій авіадиспетчерів, що мала великий вплив на розвиток міжнародного повітряного сполучення.

Ліга Арчі, народився 19 серпня 1907 року, був ліцензованим пілотом і механіком двигунів і літаків. В 1929 році він став авіадиспетчером, коли гастролював з цирком, що використовував номер з літаками у своїй програмі. Перш ніж радіовежа з'явилась на сцені, Ліга Арчі спрямовував рух літаків через прапори. Його перша «контрольна вежа» складалася з возика з пляжною парасолею, кріслом, обідом, водою, блокнотом та парою сигнальних прапорців. Різні прапори використовувались для вказівок пілотам.

У 1930-х роках, коли була заснована радіовежа, Ліга Арчі став першим радіоконтролером аеропорту. Він також продовжив свою освіту і здобув ступінь авіаційного інженера. У 1958 році Ліга Арчі став директором Служби повітряного руху, відповідаючи за безпечну і ефективну роботу національної системи управління повітряним рухом. Його кар'єра в авіадиспетчерстві досягла піку, коли він був призначений директором Служби повітряного руху Федеральної авіаційної адміністрації США.

Ліга Арчі був активним учасником розробки федеральної системи управління повітряним рухом протягом 36 років своєї кар'єри в цій сфері. В його честь, Національна асоціація диспетчерів повітряного руху NATCA назвала свою нагороду Ліга Арчі. Він помер у віці 79 років 1 жовтня 1986 року.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

14 жовтня 1947 року капітан ВПС США Чарльз Єґер став першою людиною у світі, яка пролетіла на літаку швидше за швидкість звуку. Єґер народився в місті Майре, США, в 1923 році. Під час Другої світової війни він був пілотом бойових винищувачів і здійснив 64 вильоти над Європою, при цьому збивши 13 німецьких літаків. Єґер сам був збитий над Францією, але вдало вибився з полону завдяки допомозі французького підпілля.