Після смерті стає популярнішим: західні ЗМІ проаналізували знищення Пригожина

Популярність ватажка "вагнерівців" Євгена Пригожина навіть після його загибелі є викликом для російського диктатора Володимира Путіна.

Росіяни вже встановили тимчасові меморіали майже у двох десятках міст, пише The Washington Post.

Аналітики наголошують, що Пригожин та інші високопоставлені керівники "Вагнера" загинули в дивній авіакатастрофі рівно через два місяці після того, як Путін затаврував його зрадником за короткотривале повстання проти російської армії.

"Меморіали в РФ продемонстрували підтримку Пригожина по всій Росії в жорстких провоєнних колах і підкреслили делікатне завдання Кремля впоратися з потенційним гнівом серед його прихильників, оскільки багато представників російської еліти переконані, що це було замовлення Кремля", ‒ йдеться в повідомленні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Водночас прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков спростував припущення про причетність Кремля. Російський журналіст Дмитро Колєзєв сказав, що завдання Кремля полягає в тому, щоб впоратися з гнівом прихильників Пригожина і "Вагнера", зокрема серед офіцерів.

"Пригожин, попри лояльність до Путіна, поставив під загрозу його режим і продемонстрував його слабкість, за що отримав неминуче покарання. Я думаю, що еліти дуже добре зрозуміли цей сигнал. Водночас є ширша аудиторія військових активістів, прихильників ПВК "Вагнер" та ветеранів "Вагнера", серед яких є культ Пригожина. Путіну потрібно не дати цим людям стати його опонентами та утримати їх від можливих радикальних дій, віддавши належне Пригожину та запропонувавши альтернативну версію його смерті", сказав журналіст.

Саме тому у четвер, через добу після авіакатастрофи, Путін похвалив Пригожина як "талановиту людину", яка "досягла необхідних результатів", але "зробила помилки", посилаючись на заколот.

Керівник підрозділу російської військової розвідки, який влаштував отруєння сім'ї Скрипалів "Новичком", Андрій Авер'янов може бути причетним до організації вбивства Євгена Пригожина.

Авер'янов керував операцією щодо заміни вагнерівців у країнах Африки на 20 тис. російських військових і мав "давню ворожнечу" з Пригожиним, написало видання I News, посилаючись на джерела в розвідці Великобританії.