Письменник назвав професії, які треба карати за порушення мовного законодавства у першу чергу

Одомовлений письменник та блогер Остап Українець вважає, що перш за все треба карати за порушення мовного законодавства вчителів, викладачів, тренерів та всіх, хто працює у галузі "людина-людина". Це було зазначено ним у інтерв'ю "Главкому".

За словами блогера, в Україні немає ефективних засобів притягнення до відповідальності тих, хто порушує мовне законодавство.

"Ми потребуємо більш чіткого визначення мовної дискримінації. Взагалі треба спочатку визнати, що відмова обслуговування українською мовою є мовною дискримінацією. Також нам потрібні ефективні механізми притягнення до відповідальності за таку дискримінацію. Я був би задоволений, якщо держава віднесе відповідальність з таких сфер, як Onlyfans та легкі наркотики, до мовного законодавства, коли мова йде про професії "людина-людина". Але це, звичайно ж, фантастичне спрощення", - зазначив Остап Українець.

Письменник вважає, що проблема з мовою також виникає через відсутність культурної політики в Україні.

"Ми не створюємо достатньо високоякісного україномовного контенту цілеспрямовано. Це має бути справою Міністерства культури на державному рівні. Але як функціональна установа, Мінкульт відсутнє. Тому наступним кроком має бути формування інформаційної політики, яка буде визначати державну підтримку україномовних медіапросторів", - зауважив Остап Українець.

Раніше мовознавець Ірина Фаріон заявила, що всі мають розмовляти українською мовою в армії, оскільки це питання дисципліни. Зірка "Довбуша" і актор Олексій Гнатковський пояснив, чому українська мова та культура важлива під час війни. Письменниця Лариса Ніцой заявила, що політики використовують зросійщених бійців на свою користь.