Питання тарифів держмонополій має обов’язково вирішуватися під час дискусії з бізнесом – експерт

Згідно з Олексієм Буряченком, державна політика з тарифами держмонополій повинна бути збалансованою, а також передбачати широке обговорення зі зацікавленими сторонами. Це необхідно для того, щоб забезпечити рівні умови для розвитку всім учасникам ринку.

Експерт наголосив, що це питання стосується реалізації збалансованої та ефективної державної політики. Втім, він вказав на те, що будь-яке додаткове фіскальне навантаження може негативно позначитися на рентабельності надавачів послуг та платниках податків. Тому важливо знайти спільне збалансоване рішення, яке б не заважало виконанню політики із боку усіх учасників ринку.

Буряченко наголосив на тому, що щоб надавачі послуг та держава виконували свої зобов'язання, тарифи повинні бути збалансованими та ефективними. Він також зазначив, що у разі, якщо стейкхолдери стверджують про необхідність реструктуризації боргових зобов'язань державних монополій, то держава має враховувати їхні думки при розробці та реалізації відповідних державних політик.

За словами Буряченка, перед прийняттям остаточного рішення необхідно зібрати за круглим столом всіх зацікавлених сторін, обговорити всі за й проти, а також розглянути всі нюанси підвищення тарифів.

НКРЕКП вже підвищила тарифи на послуги НЕК "Укренерго" та диспетчерське управління. Однак це рішення отримало критику від українських бізнес-асоціацій та економістів. За їхніми оцінками, це рішення призведе до фінансових втрат бізнесу у розмірі понад 13 мільярдів гривень, які могли бути спрямовані до бюджету або виплачені у вигляді зарплати.