Плетенчук розповів, як зараз працює морський коридор

Морським коридором вже перевезено більше 10 мільйонів тонн збіжжя

Морським коридором досі перевозять збіжжя. Коридор фактично вийшов на свої потужності до повномасштабного вторгнення, сказав речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук, передає "Радіо Свобода".

"Переважна більшість вантажів, навіть не половина, а набагато більше це саме збіжжя, якого так не вистачає на так званому Глобальному Півдні, де є така проблема. Що стосується роботи коридору, то він фактично вийшов на свої потужності до повномасштабного вторгнення. Ми вже перетнули межу у 500 суден і більше ніж 10 мільйонів тонн вантажів", - розповів він.

Херсонський і Миколаївський порти, які не працювали під час дії зернової угоди за участі РФ, не працюють і зараз. Тож немає підстав вважати Чорноморську угоду гідною альтернативою теперішньому коридору.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Кількість вантажів говорить сама за себе", - наголосив Плетенчук.

Залишається проблема з розмінуванням залишається. Держави НАТО, які мають вихід до Чорного моря, створюють коаліцію для розмінування у своїх територіальних водах і виключній морській економічній зоні.

"Ми своєю чергою так само проводимо розмінування, наскільки це можливо, тому що таких потужностей, щоб провести повномасштабну операцію в Чорному морі, ми зараз не маємо", - вказав речник.

Міжнародна морська організація підтримала відновлення судноплавства та "зерновий коридор" України

Асамблея Міжнародної морської організації ухвалила резолюцію на підтримку українського успіху з відновлення судноплавства й роботи нового "зернового коридору", розповів президент України Володимир Зеленський.

Тепер організація буде оцінювати, якої технічної допомоги потребує Україна для нормальної роботи морського коридору.