«По шляху будівництва, а не його заперечення»: науковець про розвиток вітрової енергетики на Закарпатті

Гірська вітрова енергетика в Україні: розвиток, переваги та міфи

Усьому світі активно розвивається гірська вітрова енергетика, яка підтримується і в Україні. Нація хоче перейти на зелену енергію й відмовитися від російського газу. Проте існують міфи про гірську вітрову енергетику, які залякують місцеве населення. Хто має вигоду від поширення цих міфів та які переваги має ВЕС?

За словами професора Степана Попа з Ужгородського Університету, українська держава підтримує розвиток зеленої енергетики, оскільки це сприяє екології та приносить фінансову вигоду. Україна має стратегію до 2035 року, яка передбачає забезпечення 25% виробництва електроенергії зі зелених джерел.

“Україна й увесь світ йдуть цим шляхом, щоб надавати пільги тим, хто хоче будувати зелену енергетику на відновлюваних джерелах, які є безкоштовними для нас, оскільки це нам дала природа. Ми замінимо ту енергетику, яка шкодить довкіллю та дуже дорога”, – сказав Степан Поп.

Україна бажає вступити до ЄС і впроваджує стратегії зміни клімату, які є відповідними світовим тенденціям. План будівництва вітрових станцій проходить перевірки, щоб запобігти негативному впливу на навколишнє середовище.

Місцеві громади, в яких будуються вітрові станції, отримують багато позитивних моментів. Такі станції забезпечують стабільне виробництво енергії навіть після аварій на електростанціях. Вони також привертають інвесторів, які сприяють розвитку інфраструктури та створенню нових робочих місць.

“Інвестори допомагають громадам будувати інфраструктуру, яка підвищує якість життя. Також частка орендної плати за землю, на якій знаходяться вітрові станції, потрапляє до бюджету громади”, – пояснив Степан Поп.

Зазначаючи вплив ВЕС на довкілля, Степан Поп підкреслив, що будь-яка діяльність людини має свій вплив, але це не можна зрівнювати з тими вигодами, які отримує громада. Він закликав придивитися до тих, хто поширює фейкову інформацію про шкоду ВЕС на природу та ставитися до них критично.

“Ми маємо рухатися вперед, а не заперечувати розвиток. Це важливо для сталого розвитку. Сьогодні противників є всюди, але ми повинні розуміти, хто вони насправді”, – зазначив Степан Поп.