Польща проігнорувала Форум оборонних індустрій в Києві, хоча її запросили: уряд країни стверджує протилежне

Представників Польщі не було на Форумі оборонних індустрій, який відбувся минулого тижня в Києві.

При цьому запрошення представники Варшави отримали одні з перших. Про це в інтерв'ю TVN24 повідомив посол України в Польщі Василь Зварич.

За його словами, "це питання до польської сторони, тому що Польща була однією з перших, кого запросили на цей захід".

"Ми запросили всіх із дружніх нам країн, у тому числі й підприємства оборонної промисловості. Польща однією з перших отримала це запрошення, тому ми чекали на участь польської сторони", - додав він.

Водночас Зварич зазначив, що це суверенне рішення кожної країни.

"Ми надішлемо запрошення, а держава вже буде вирішувати, приймати це запрошення чи ні, виходячи зі своїх інтересів. Тому ми з повагою ставимося до таких рішень, але це не привід звинувачувати Україну в тому, що Польщі там немає", - підкреслив він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Водночас в уряді Польщі кажуть, що найбільший польський державний оборонний концерн не отримав запрошення на Форум оборонних індустрій.

Польський міністр держактивів Яцек Сасін в ефірі Radio ZET заявив із приводу Форуму оборонних індустрій у Києві, що Polska Grupa Zbrojeniowa "не отримала запрошення як компанія".

"Ми останнім часом бачили багато недружніх кроків з боку України", - сказав він.

Він висиловив думку, що це пов'язано з поточними політичними інтересами української влади, яка вважає, що поки у Польщі йде (виборча) кампанія, краще налагоджувати партнерство з Німеччиною, і грає роль того, хто демонструє, що не ставить на цей уряд який є адвокатом для України і стільки зробив для українців, а що краще ставити на зміну влади у Польщі.

"І це буде мати погані наслідки для України", - підкреслив Сасін.

Перший Міжнародний Форум оборонних індустрій (DFNC1) пройшов у Києві 29 вересня. Він обʼєднав 252 компанії з понад 30 країн.

На форумі були присутні виробники танків, артилерії, дронів, боєприпасів, розробники інноваційного програмного забезпечення та власники унікальних складних технологій з держав-партнерів. Крім того, долучилися українські державні та приватні підприємства оборонно-промислового комплексу.

Під час форуму президент України оголосив про створення альянсу оборонних індустрій та спецфонду в оборонній сфері. Його наповнять грошима з російських активів та дивідендами від державних оборонних активів.