Польські страйкарі погрожують цілодобово блокувати пункти пропуску «Медика-Шегині»

Польські перевізники загрожують повністю припинити рух вантажівок на пунктах пропуску "Медика-Шегині" на українсько-польському кордоні. Таке повідомлення було отримано від Державної прикордонної служби України (ДПСУ).

За інформацією, отриманою від польських колег, з 27 листопада може відбуватися цілодобова громадська акція блокування вантажівок біля польського пункту пропуску "Медика", що знаходиться навпроти українського "Шегині".

Польські перевізники вже заблокували кілька пунктів пропуску на польсько-українському кордоні з 6 листопада. Це стосується ПП "Ягодин - Дорогуськ", "Краківець-Корчова" та "Рава-Руська-Гребенне". Причиною страйку стало скасування вимоги отримання дозволу на перетин кордону для українських перевізників.

Протестувальники з Польщі вимагають скасування угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та Європейським союзом, яку повинно було діюти до 30 червня 2024 року.

Україна запропонувала Польщі відкрити додатковий пункт пропуску для порожніх вантажівок. Крім того, Україна пропонує ЄС створити моніторингову місію на польському кордоні. Міністерство інфраструктури вже розпочало збір інформації, щоб евакуювати українських водіїв, які опинилися у складних ситуаціях.