Польські страйкарі відмовилися зняти блокаду кордону після перемовин з Україною

Представники польських автоперевізників, які заблокували кордон з Україною, повідомили, що останні переговори з українськими урядовцями не дали результату. За даними The Guardian, на зустрічі з представниками українського та польського урядів, яка відбулася у понеділок, 13 листопада, перевізники не змогли досягти домовленостей.

Організатор протесту в місті Дорогуськ, Рафал Меклер, заявив, що українська сторона не бере до уваги їхніх вимог. Нагадаємо, що 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Корчова-Краківець", "Гребенне-Рава Руська" і "Дорогуськ-Ягодин".

Один із організаторів протесту, Томаш Борковський, заявив, що проїзд вантажних автомобілів буде заблокований, але гуманітарна і військова допомога для України буде допущена. Він також повідомив, що протест зареєстровано до 3 січня 2024 року у місцевих органах влади.

Поставлені перевізниками вимоги до уряду Польщі включають повернення практики дозволів для українських перевізників, посилення правил перевезень за Європейською конференцією міністрів транспорту, неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо їхня фінансова діяльність відбувається поза ЄС, створення окремої черги для автомобілів із номерами країн ЄС, створення окремої черги для порожніх фур на всіх кордонах, отримання доступу до української системи "Шлях".

Упродовж останньої доби пункт пропуску "Ягодин-Дорогуськ" виїхало 27 транспортних засобів, до пункту "Рава-Руська-Гребенне" прибуло 40 транспортних засобів, а пункт "Краківець-Корчова" пропустило 227 вантажівок.

Блокада польських перевізників на українсько-польському кордоні спричинила великі затори, очікується, що їх розблокують після зустрічі представників Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України з представниками польської сторони.

Джерело: The Guardian.