Порошенко проти Зеленського. Верховний суд поставив крапку у гучній справі

Велика палата Верховного суду припинила судову сагу між експрезидентом Петром Порошенком та нинішнім главою держави Володимиром Зеленським. Цю інформацію повідомляє "Главком" з посиланням на дані судового реєстру.

З серпня 2021 року Порошенко звертався до судів, вимагаючи від Зеленського надання документів, що підтверджували б його зв'язки з Віктором Медведчуком - кумом Путіна, та терористами із "Л/ДНР". Такі обвинувачення прозвучали в основному від Зеленського.

Все почалося з того, що нинішній президент в коментарі до так званої "плівки Медведчука" у інтерв'ю два роки тому. На записах голос, схожий на Медведчука, проінформував російських ставленників про виконання різних завдань в Україні.

Порошенкові було образливо, що його ім'я було згадано у такому контексті під час цього інтерв'ю. Тому політик через два місяці після цього інтерв'ю подав позов до Верховного суду, вимагаючи від Зеленського оприлюднення інформації від СБУ та інших розвідувальних органів про його "зв'язки з Медведчуком". Позивач вважав, що заява Зеленського, в якій згадується Порошенко, є суспільно цікавою.

Захисники Порошенка на судах закликали вважати інформацію про злочинне одержання доходу від торгівлі вугіллям з окупантами очевидно неправдивою. Вони ставили під сумнів його достовірність.

Однак суд першої інстанції відхилив позов Порошенка. Аргумент був такий: інформація, яку Зеленський висловив у своєму інтерв'ю, не підпадає під закон про доступ до публічної інформації. Згідно з нашою Конституцією, президент не має повноважень створювати, збирати, зберігати та розповсюджувати запитвану інформацію. Отже, суд вважає, що Зеленський ніяким чином не утруднює Порошенку доступ до інформації, яка цікавить його.

Порошенко не погодився з цим рішенням і подав апеляцію до Великої палати Верховного суду. Феміда прийшла до висновку, що в справі немає доведених фактів, що інформація, згадана Зеленським у його інтерв'ю, є документально підтвердженою. Суд також невідомо, коли саме Зеленський отримав цю інформацію - під час свого президентства чи раніше. Тобто немає доказів, що відповідач – Зеленський, має право бути розпорядником цієї інформації як суб'єкт, що має полномочия влади.

Велика палата також зазначила, що Порошенко не спробував отримати публічну інформацію шляхом запиту до Офісу президента, яка, на його думку, стосується його особисто.

Отже, постанова Великої палати Верховного суду набрала законної сили і є остаточною, до неї не можна подати апеляцію.

Нагадаємо, що Порошенку було пред'явлено підозру у державній зраді та сприянні створенню терористичної організації в грудні 2021 року. Згідно з текстом підозри, Порошенко, на думку слідства, займався незаконною діяльністю проти України у 2014-2015 роках. До його спільників зарахували народного депутата від ОПЗЖ, кума Путіна Віктора Медведчука, колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина і бізнесмена Сергія Кузяру.

Підозру Порошенку підписав виконуючий обов'язки генерального прокурора Олексій Симоненко 20 грудня 2021 року. Симоненко в наступному році втратив свою посаду через скандал, пов'язаний із його відпусткою до Іспанії.

Дивись також:

  • Порошенко повертається. Розповідь про "державну зраду" експрезидента
  • Домашня "клітка" для Медведчука. Версія захисту