Президентка Молдови позбавила громадянства проросійського політика

Президентка Молдови Мая Санду прийняла рішення позбавити громадянства лідера проросійської Партії регіонів і Конгресу молдавських діаспор у Росії Олександра Калініна. Відповідний указ був виданий з такої причини, що Калінін порушив підпункт закону про громадянство, який забороняє громадянам вербуватися до збройних сил іноземної країни.

Калінін був обраний головою молдовської Партії регіонів у 2016 році. В 2020 році він розпочав збирати підписи для своєї кандидатури на президентських виборах, але згодом відмовився від цього. Відомо, що Калінін відверто підтримує вторгнення Росії в Україну і активно проводить акції на підтримку російських солдатів. Він також збирає взуття і теплий одяг для окупованої Луганської області.

Євросоюз і Канада раніше включили Калініна до своїх санкційних списків через його спроби дестабілізувати ситуацію в Молдові. Нещодавно влада Молдови також заявила про загрозу, яку Росія становить для їх національної безпеки. Кишинів також планує переглянути формат російської миротворчої місії в Придністров'ї та евакуювати нелегальних російських військових з території Молдови.

На даний момент, афілійована з проросійським політиком Іланом Шором партія "Шанс" була виключена з місцевих виборів, запланованих на 5 листопада.