Проблему боргів «Укренерго» можна вирішити без зайвого підвищення тарифів – ЗМІ

Українська компанія "Укренерго" планує вже вчетверте підвищити тарифи на передачу та диспетчеризацію електроенергії протягом року, щоб вирішити проблему зі заборгованістю. Однак це рішення може зашкодити бізнесу, який уже й так перебуває в складному становищі, і призведе до зменшення обсягів експорту та валютних надходжень. Зараз є інший варіант, який дозволить компанії вирішити проблему з боргами і не підвищувати тарифи - реструктуризація. Про це повідомлено у матеріалі Мінпрому.

За словами Федерації роботодавців України, щоб зрішити проблему з боргами "Укренерго", необов'язково підвищувати тарифи. Вони пропонують оптимізувати витрати, включені в тарифи, зокрема шляхом реструктуризації кредитів та часткової капіталізації відсотків. Це дозволить затримати платежі до періоду після закінчення воєнного стану.

Президент "Укрметалургпрому" Олександр Каленков зауважив, що приватному бізнесу дуже важко залучати кошти, як в Україні, так і за кордоном, через великі ризики, пов'язані з війною. Але держава може допомогти "Укренерго" реструктурувати борги перед позичальниками і перенести платежі на післявоєнний період. Якщо держава забезпечить, що тарифи не зростатимуть у воєнний час, це дозволить підприємствам вижити, сплачувати податки, зарплати і продовжувати допомагати Збройним силам.

Видання також зазначає, що підвищення тарифів прямо перекладає витрати з кишені "Укренерго" до кишені бізнесу, і в наступному ланцюжку - до споживачів. Україна, яка зазнала значних втрат через російське вторгнення, повинна надати пріоритет максимальному стимулюванню економічного відновлення.

Інший аргумент проти підвищення тарифів - прогнозоване зростання ВВП у 2024 році. Збільшення ВВП призводитиме до зростання споживання електроенергії і, відповідно, зростання обсягів передачі електроенергії компанією "Укренерго". Зазначається, що при збереженні тарифів можлива зростання надходжень від "Укренерго".

Проектом постанови НКРЕКП встановлено тариф "Укренерго" на наступний рік на передачу електроенергії 592,89 грн/мВт.год. і на диспетчеризацію 100,37 грн/мВт.год. Це вже третє підвищення тарифів на передачу та диспетчеризацію цього року, які стали вищими на 40% і 54% відповідно.

Очікується, що зі збільшенням тарифів "Укренерго" зможе повернути кредити. Проте, керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів Андрій Забловський зазначив, що компанія може скористатися реструктуризацією боргу, яка є популярною практикою в усьому світі для зменшення кредитного навантаження.