Путін зміг переконати росіян, що до теракту в «Крокус Сіті Холлі» причетна Україна – опитування

Путін зміг переконати росіян, що до теракту в «Крокус Сіті Холлі» причетна Україна – опитування

Згідно з онлайн-опитуванням англо-українського проекту OpenMinds, більшість росіян вірять у версію, запропоновану Кремлем, що до теракту в підмосковному концертному залі "Крокус Сіті Холл" причетна Україна, повідомляє Financial Times. Результати дослідження поки що не опубліковані.

Газета FT пише, що незабаром після нападу більшість росіян вважали, що за терактом стоїть Київ. Однак, з урахуванням того, що президент Володимир Путін пригнічує інакодумство інформаційним контролем, важко зрозуміти, наскільки ці настрої є щирими.

За результатами опитування, в якому взяли участь 652 особи, більше половини росіян вважають, що теракт вчинила українська влада. Приблизно чверть респондентів (27%) вважають, що за атакою стоїть "Ісламська держава". 6% звинувачують у теракті "колективний Захід". Мінімальну кількість респондентів ставлять у вину РФ або колишніх учасників вторгнення в Україну.

Противники війни в Україні у віці 18-30 років більш схильні звинувачувати ІДІЛ у нападі, ніж Київ. Загалом, серед противників вторгнення, 50% звинувачують ісламських радикалів, тоді як серед прихильників війни таких лише 12%.

За даними опитування OpenMinds, понад 75% респондентів вважають Володимира Путіна найнадійнішим або абсолютно надійним джерелом інформації про атаку.

Соціолог Денис Волков з Левада-центру заявив, що якщо російська пропаганда і влада звинуватять Україну у теракті, то багато людей повірять цьому через інформаційний контроль в країні.

Нагадаємо, після теракту кількість справ про порушення правил в'їзду іноземцями до Росії різко збільшилася. За прикладом, лише 25 березня у судах Москви зареєстрували 784 такі ухвали, а за весь минулий тиждень - 1106. В основному йдеться про видворення за кордон.

22 березня у концертному залі "Крокус Сіті Холл" під Москвою сталася стрілянина. Люди у військовій формі відкрили вогонь зі зброї. До того ж, згодом зал загорівся.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" взяло на себе відповідальність за теракт. Таку ж версію підтримує Білий дім. Чотирьом затриманим учасникам нападу обрали запобіжний захід.

Також стало відомо, що після нападу зростає антимігрантська риторика, що може призвести до міжетнічної ворожнечі всередині РФ.

Читайте також:

  • Таджицький опозиціонер Мухіддін Кабірі: Наполягаю, усі без винятку таджики мають виїхати з Росії
  • Чому ІДІЛ так ненавидить Росію
  • Найголовніший підсумок теракту у Москві – противником Росії стала дика і нічим не обмежена сила

Читайте також: