Рада підтримала санкції проти оборонної сфери РФ та Білорусі на півстоліття

Сьогодні Верховна Рада підтримала рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) щодо секторальних обмежувальних заходів відносно оборонно-промислової сфери Росії та Білорусі на 50 років. Про це нардеп Ярослав Железняк повідомив.

Це рішення базується на рішенні РНБО від 20 листопада "Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до РФ та Республіки Білорусь в оборонно-промисловій сфері".

304 депутати підтримали законодавчу ініціативу (№10271) на голосуванні у парламенті.

"Республіка внесла пропозиції Кабміну щодо застосування певних секторальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) в оборонно-промисловій сфері на 50 років" - зазначено в публікації.

Згідно з документом, заплановано застосувати наступні секторальні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до РФ та Білорусі в оборонно-промисловій сфері протягом 50 років:

  • заборона проведення операцій з товарами і послугами з резидентами РФ та Білорусі, які підпадають під дію закону України "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання", включаючи операції з резидентами інших країн;
  • зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань на користь резидентів РФ та Білорусі за операціями з товарами військового призначення та подвійного використання;
  • заборона передачі технологій, прав на об'єкти інтелектуальної власності, здійснення дій, пов'язаних з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності резидентами РФ та Білорусі, крім дій щодо продовження строку чинності прав інтелектуальної власності; заборона реєстрації і акредитації організацій, заснованих резидентами РФ та Білорусі;
  • припинення дії спільних проєктів та промислових програм у сфері безпеки і оборони, учасниками яких є резиденти РФ та/або Білорусі, відносно товарів військового призначення та подвійного використання.

Володимир Зеленський вже вводив в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 листопада 2023 року "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Санкції стосувалися 100 фізичних осіб з Росії. Також відомо про наявність 37 юридичних осіб у санкційному списку, які можуть бути пов'язані з депортацією українських дітей з окупованих територій.

Варто зазначити, що російські виробники взуття для військових напряму імпортували продукцію з Європи на $4,1 млн у 2023 році. Список товарів включав шкіру, клей, запчастини для взуттєвих станків і інше.