Ракети Taurus важливі України для виживання - посол в Німеччині. Шольц придумав нову відмовку

Україні дуже важливо мати далекобійні ракети Taurus для забезпечення своєї виживаності. Зокрема, посол України у Німеччині Олексій Макєєв вважає цю зброю критичною для країни.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц пропонує нову відмовку, заявляючи, що використання цих ракет потребує участі німецьких солдатів. Водночас, він стверджує, що участь німецьких військових у будь-якій активності, навіть поза межами України, неможлива для них.

Уряд Німеччини не планує найближчим часом постачати Україні далекобійні крилаті ракети Taurus, зазначає німецьке видання Bild з посиланням на свої джерела в українській та німецькій владі. Канцлер Шольц обгрунтовує це стурбованістю щодо потенційної загрози для Кримського мосту, яку могли б створити далекобійні ракети ЗСУ.

Крилаті ракети Taurus відрізняються від інших далекобійних ракет, таких як британські, французькі та американські, особливою схемою програмування. Деякі експерти вважають, що їх можуть програмувати лише німецькі солдати. У перебігу переговорів щодо можливості передачі цих ракет українським силам вже висловлювалися думки, що навчання управління ракетами може зайняти до двох місяців.