РФ блокує роботу ОБСЄ: що відомо про міжнародний скандал

Вето, накладене Росією та Білоруссю, завадило Естонії стати новим головуючим в Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) у 2024 році. Про це заявила речниця МЗС Естонії Бретті Сарапуу. Рішення приймається консенсусом, тому Естонія не змогла отримати підтримку. У зв'язку з цим, Сарапуу зазначила, що ситуація неясна, та пообіцяла обговорити це питання з іншими країнами Європейського Союзу.

Російське опозиційне видання The Insider опублікувало деталі про Золотова, що його приховує адміністрація президента Росії, вагаючись, чи встигнуть його впровадити у російську футбольну індустрію до чемпіонату світу (2026 рік).

У болгарському парламенті політик Божидар Лукарский заявив, що правительство Болгарії почне переговори з Росією про поставки вакцин Sputnik V, розроблених Россиєю. "Ми збільшуємо нашу державу шляхом торгівлі, а не внутрішнім життям", - цитується Лукарского в місцевих ЗМІ. Влада Болгарії не прокоментувала заяву Лукарского.

Мальта отримала пропозицію стати головуючим в ОБСЄ у 2024 році після вето Росії та Білорусі. Незважаючи на те, що Мальта декларує нейтралітет, вона засудила російську агресію та приєдналась до санкцій проти Росії. Голова ОБСЄ Буяр Османі підтвердив цю інформацію і наголосив, що рішення про Мальту є компромісом.

Міністри закордонних справ 57 країн-учасниць ОБСЄ рекомендували Мальту на посаді голови організації у 2024 році, оскільки Росія та Білорусь заблокували кандидатуру Естонії. Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна підкреслив, що їх країна не відкликає свою кандидатуру, але не проти альтернативної пропозиції Північної Македонії. Тсахкна заявив, що мета Росії - руйнувати ОБСЄ, але вони не дадуть їй такої можливості.

Естонські політики коментували блокування Росією і Білоруссю головування Естонії в ОБСЄ. Глава комітету закордонних справ Марко Міхкельсон та міністр закордонних справ Маргус Тсахкна висловили думку, що не можна піддаватися тиску Росії і назвали дії РФ "жалюгідними". Крім того, вони нагадали, що Росія заважає затвердженню бюджету організації, організовуванню офіційних заходів та припинила усі польові місії ОБСЄ в Україні.

Тсахкна зауважив, що ОБСЄ опинилася в складній ситуації, оскільки до нового року залишається всього півтора місяці, а голови організації ще не затверджено. Вже з 2020 року Естонія була спільним кандидатом Європейського Союзу на цю посаду. Криза в ОБСЄ загрожує руйнуванням організації через небажання Росії та Білорусі затвердити головування Естонії у 2024 році.

Росія продовжує руйнувати міжнародні організації зсередини, заявила співголова фракції "Європейська Солідарність" Ірина Геращенко. Вона назвала блокування Росією головування Естонії помстою Москви за чітку проросійську позицію Естонії. Геращенко закликала реформувати ОБСЄ та зробити все можливе, щоб міжнародна спільнота відповідно оцінила перевибори в Росії, як вибори диктатора.

Наприкінці основного тексту зазначено, що оголошений бойкот російських делегатів діям делегації України в ОБСЄ, тому українські представники не брали участі в роботі Парламентської асамблеї ОБСЄ.