Росія розвалиться зсередини. Верховна Рада вже діє

В українському парламенті створено комісію, яка займатиметься проблематикою наслідків неминучих руйнівних процесів всередині Росії. Основний акцент робиться на взаємодії з корінними народами, які прагнуть вирватися з цієї "тюрми народів". Днями відбулася перша робоча зустріч Тимчасової спеціальної комісії (ТСК) з представниками національно-визвольних рухів. Ця зустріч була з лідерами Комітету інгушської незалежності і його головою Ансаром Гаркхо. Представники інгушського опору розповіли про небезпечну для РФ ситуацію на Північному Кавказі, підтримку України і формування Інгушської визвольної армії.

Місяць тому Верховна Рада України створила Тимчасову спеціальну комісію з питань розробки основних засад державної політики щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів Російської Федерації. Спрощено новостворену ТСК називають комісією щодо колонізованих Росією народів. Першочерговим завданням комісії зазначено напрацювання пропозицій для державної політики України щодо національних рухів всередині РФ. До її складу увійшли представники різних фракцій і груп парламенту, а очолив народний депутат Ярослав Юрчишин. Символічно, що рішення про створення цієї комісії було ухвалене Верховною Радою України під час засідання у День відновлення незалежності 24 серпня.

Станом на сьогодні в Україні існує чимало ідей, ініціатив і починань щодо підтримки корінних народів в Росії. До цього процесу долучається дедалі більше закордонних політиків, експертів, науковців та активістів. Це було неминуче, оскільки російська повномасштабна агресія проти України почала дестабілізувати саму РФ, зокрема й через активізацію поневолених народів. Убиті і скалічені на війні, нова мобілізація, й усе це стосується переважно представників корінних народів. В структурі втрат російського війська переважають буряти, тувинці, народи Дагестану, а не москвичі чи ленінградці. Представники національно-визвольних рухів цілком виправдано сприймають сьогоднішні події як довгоочікуваний шанс підняти свої народи на боротьбу проти імперського гніту Москви. Найближчим союзником у цьому процесі вони, звичайно ж, бачать Україну.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Активізація підтримки колонізованих Росією народів очевидна. В Україні і в інших демократичних країнах відбуваються форуми та експертні дискусії, про це значно більше пишуть в ЗМІ, в процес включилися політики і високопосадовці. Вільний світ знову почав згадувати і рефлексувати над жахіттями двох російсько-чеченських війн, порівнюючи ті події з тим, як росіяни поводять себе на українській землі.

Політика щодо майбутніх невідворотних змін у Росії має набути статусу державної

Єдина проблема усіх дій, спрямованих на підтримку корінних народів в РФ, в тому, що їм бракує координації. Сучасна Росія надто велика, а її майбутня дезінтеграція створює низку менших і більших викликів. Політика щодо майбутніх невідворотних змін у Росії має набути статусу державної, з належним формуванням стратегії, плануванням і розподілом повноважень.

Тимчасова спеціальна комісія якраз і спрямована на впорядкування цього процесу. Створення ТСК це фактично заклик до вищого керівництва України та держав-партнерів. На Заході все ще говорять про шкідливі наслідки розпаду Росії, але краще вже зараз готуватися до її колапсу й усього, що після цього станеться.ʼ

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У жовтні минулого року Верховна Рада України ухвалила постанову про засудження збройної агресії РФ проти Чеченського республіки Ічкерія, окупації ЧРІ та геноциду чеченського народу. Президент Володимир Зеленський записав був блискуче звернення до Північного Кавказу, яке викликало захоплення серед місцевих народів. За участю представників громадянського суспільства і лідерів національних рухів в Україні, Туреччині, ЄС, США відбуваються тематичні події різного калібру. Це великий масив починань, дуже часто правильних і корисних, але процес потребує системності.

Йдеться про запрошення до серйозної і відповідальної місії місії деконструкції останньої імперії у Європі

Створення Тимчасової спеціальної комісії щодо колонізованих Росією народів це виклик та заклик одночасно. І не лише для нашої держави і українського суспільства. Йдеться фактично про запрошення до серйозної і відповідальної місії місії деконструкції останньої імперії у Європі й звільнення народів, які також пережили страшні знущання і винищення. Навіть європейська частина РФ зіткана з цілої мозаїки окупованих земель і поневолених народів, які попри геноциди та етноциди дедалі гучніше заявляють про своє право на свободу і гідність.