Росія та Північна Корея можуть готувати провокації напередодні виборів президента США, - ЗМІ

Росія та Північна Корея можуть готувати провокації напередодні виборів президента США, - ЗМІ

Побоюються провокацій КНДР перед виборами в США

Американські чиновники висловили занепокоєння щодо можливих провокацій Північної Кореї під впливом Росії перед президентськими виборами в США. За даними NBC News, КНДР може здійснити найбільшу військову провокацію за останні десятиліття перед виборами, запланованими на жовтень 2024 року.

Розвідка вважає, що це можливо внаслідок зміцнення військового союзу між Володимиром Путіним та Кім Чен Ыном. Один із представників американської розвідки заявив, що Північна Корея безсумнівно провокуватиме цього року, питання лише в тому, наскільки це буде ескалаційним.

"Ми не сумніваємося, що Північна Корея провокуватиме цього року. Питання лише в тому, наскільки вона буде ескалаційною"

У Вашингтоні хвилюються, що зміцнення зв'язків Пхеньяну з Москвою може призвести до збільшення ядерного потенціалу КНДР та поглиблення напруженості в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Очікується, що у найближчі тижні Путін відвідає Північну Корею для зустрічі з Кім Чен Ыном, під час якої можуть бути укладені нові угоди щодо передачі військових технологій Пхеньяну.

За даними американської розвідки, Росія пропонує КНДР технології атомних підводних човнів і балістичних ракет в обмін на великі обсяги боєприпасів для конфлікту в Україні. Також відзначається, що Північна Корея постачає Росії більше озброєнь, ніж Європа надає Україні.

Чиновники також стурбовані можливістю допомоги Росії Північній Кореї у створенні першого підводного човна, здатного запустити ядерну ракету. В обмін КНДР прагне отримати від Росії балістичні ракети, літаки, бронетехніку та інші передові технології.

Ескалація напруженості на Корейському півострові перед президентськими виборами у США може стати серйозним викликом для адміністрації Байдена, яка вже має складні відносини з Росією через вторгнення в Україну.

Раніше аналітики CSIS визначили маршрути постачання зброї Росії з КНДР.

Читайте також: