Росіянам, які живуть за кордоном, доведеться повернутися додому? Оприлюднено документ

Російське МЗС обговорює заборону на видачу та заміну документів росіян за кордоном

У міністерстві закордонних справ Росії триває обговорення заборони на видачу та заміну документів росіян за кордоном, повідомляє "Нова газета".

Згідно з проєктом наказу, розглядається можливість "тимчасового призупинення оформлення паспортів, надання нотаріальних послуг, послуг з легалізації та витребування документів, вирішення питань громадянства" за кордоном. Заборону пропонується запровадити вже цього року.

МЗС Росії назвало інформацію "Нової газети" такою, що "не відповідає дійсності". "Відверта брехня", - коротко відповіли у міністерстві.

За даними ООН, у 2021 році за межами Росії проживало близько 10 млн. росіян. Якщо заборона буде схвалена, вони змушені будуть повертатися до Росії для зміни документів.

Багатьох росіян вигнали з країни, але їх не приймають за кордоном

На тлі війни та мобілізації з Росії виїхали щонайменше 700 тисяч людей. Багатьох з них не приймають в інших країнах. Лише 155 тисяч отримали тимчасові посвідки на проживання в Європі, Туреччині та СНД. Ще 15 тисяч людей у 2022 році запросили політичний притулок у країнах ЄС, але його отримали лише дві тисячі.

Найпоширеніші причини для посилання на притулок - політичні переслідування та релігійна дискримінація

Процес отримання притулку росіянами в інших країнах активізувався. У Південній Кореї збільшилась кількість заявок на притулок від росіян, які посилаються на політичні переслідування та релігійну дискримінацію.

Україна теж заборонила видачу паспортів за кордоном

Уряд України прийняв постанову, яка забороняє українцям призовного віку, які перебувають за кордоном, отримувати внутрішні та закордонні паспорти за межами країни.

Кабінет міністрів також не дозволяє пересилання паспорта громадянина України та закордонного паспорта для чоловіків віком від 18 до 60 років під час їх перебування за кордоном.