Росіяни стали частіше тікати за кордон: які країни обирають

Громадяни Росії протягом дев'яти місяців 2023 року здійснили на 20% більше поїздок за кордон у порівнянні з попереднім роком. За даними прикордонної служби Федеральної служби безпеки Росії, з січня по вересень було зафіксовано 21 млн поїздок за кордон, що перевищує минулорічний показник з 17,4 млн. Про це повідомляють російські ЗМІ.

За статистикою, найбільш популярними напрямками виїзду для росіян є країни близького зарубіжжя, а також Єгипет, Туреччина, Таїланд і Об'єднані Арабські Емірати. Ураховуються поїздки з різними цілями - як туристичними, так і бізнесовими, приватними тощо. З європейських країн тільки Фінляндія залишається популярним напрямком. Лідером за кількістю поїздок є Абхазія: за перші три квартали 2023 року до цієї країни виїхало 4,6 млн росіян. До десятки найбільш відвідуваних країн потрапив і Китай, який минулого року не входив до цього списку.

Дивно, але незважаючи на обмеження і підтримку України з боку Фінляндії, за 2023 рік кордон східної найбільшої країни Європейського союзу перетнули майже мільйон людей. Половина з них - громадяни Росії. Потримувати це стає складним завданням, повідомляє видання Yle. Хоча східний кордон Фінляндії заявлено закрито. Це поширена думка, але статистика таке не підтверджує. До кінця липня країну перетнуло 973,3 тис осіб, або майже мільйон. Більшість з них прибули з Росії, а інші повернулися на свою батьківщину.

Не дивно, що увага громадськості в 2023 році мало приділялася східному кордону Фінляндії. Норвегія, натомість, отримала деякі критики: країна, як і раніше, дозволяє росіянам в'їжджати за туристичними візами, незважаючи на війну в Україні.

Жвавість на східному кордоні Фінляндії цікаво показує різниця у кількості виданих шенгенських віз країнами. Норвегія видала 3,9 тис віз, під час коли Фінляндія видала цілих 120 тис. Проте варто зазначити, що більшість цих віз було видано ще до початку пандемії коронавірусу у 2019 році.

Зокрема, Єврокомісія не встигла підтвердити рішення про конфіскацію санкційних речей, які в'їжджають до Європи з Росії, оскільки громадяни цієї агресорської країни знайшли спосіб обійти це на кордоні Єврозони.

Представник Єврокомісії, Даніел Шерідан Феррі, вказав, що країни Європейського союзу можуть не конфіскувати особисті речі громадян Росії, які в'їжджають до них, навіть якщо вони перебувають у «чорному списку». Поки що не було випадків конфіскації особистих речей - одягу, смартфонів тощо - на митниці.