Росіяни за зиму стратили понад 30 українських військовополонених – ООН

ООН: російські окупанти стратили 32 українських військовополонених

За даними 38-го звіту ООН щодо ситуації з правами людини в Україні, з 1 грудня 2023 по 29 лютого 2024 року було зафіксовано страту 32 українських військовополонених. Це найбільша кількість жертв за весь період. Моніторингова місія ООН задокументувала ці випадки у 12 окремих випадках, верифікація була здійснена в трьох з них.

З інтерв'ю з 60 військовими, що були звільнені з полону, було встановлено, що більшість з них постраждали від сексуального насильства. Вони розповідали про жорстоке поводження з боку окупантів, неможливість спілкування з родиною, погане харчування і відсутність медичної допомоги.

За словами голови Місії Даніеля Белля, створюється враження, що російські військові і посадовці методично катують полонених, використовуючи фізичне насильство, електричний шок, довготривалі незручні пози, загрози розстрілом або його імітацію.

У звіті також зазначено, що російська адміністрація на окупованих територіях України здійснює насильство проти цивільного населення, зокрема вбивства, незаконні арешти та обмеження свободи слова.

Загалом, за даними ООН, загальна кількість втрат серед цивільних населення під час конфлікту залишається на попередньому рівні. Протягом тримісячного періоду було вбито 429 цивільних осіб і поранено 1374 людини.

Понад 10 тисяч українських громадян незаконно утримуються Росією. Зараз працюють над створенням реєстру полонених.

Україна провела 51-й обмін полоненими. Серед визволених були воїни Нацгвардії, прикордонники, військовослужбовці ЗСУ, які захищали Маріуполь та виконували бойові завдання на Донецькому та Луганському напрямках.

Омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що Росія використовує тему обміну полоненими для підриву ситуації в Україні.