"Російські священники казали про передачу грошей РФ. Часто потягами" - Микола Давидюк

На початку березня Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що Національний заповідник "КиєвоПечерська лавра" направив листа представникам російської церкви про розірвання договору оренди за невиконання її умов. Монахів попередили, що мають звільнити будівлі і споруди до 29 березня.

Попри це, представники РПЦ в Україні досі перебувають на території лаври та заявляють, що нікуди звідти йти не збираються.

Про те, як їх виселити з лаври, позбавити впливу РПЦ на Україну та яка доля очікує екснамісника лаври Павла Лебедя Gazeta.ua поговорила із політологом Миколою Давидюком.

Російські монахи мали виселитися з лаври 29 березня, але вони досі там і не планують йти. Як вирішити цю ситуацію? Потрібне силове втручання правоохоронців?

Вважаю, що силове втручання точно не потрібне. Але не повинно бути старого підходу, який був до священиків "московського патріархату": що хоч хлопчиків ґвалтуй, хоч землю захвачуй, а тобі нічого не відбувається. Їм треба м'яко натякнути і показати шлях на вихід.

Строк оренди себе вичерпав рішення від 2013-го року Азарова і Януковича анульоване (мається на увазі рішення про передачу в оренду приміщень лаври. Gazeta.ua). А коли завершується термін оренди, то все завершіть і свій термін перебування. Їм треба буде звідти виходити. Але потрібно й далі звільняти інші великі визначні святині Почаївську, Святогірську лаври і велику кількість церков по всій державі.

Російські політики програли тут війну

Держава повинна шанобливо, але згідно закону, завершити це. І росіяни не мають порушувати закон. Вони зараз ідуть на провокації, готові будуть самі себе підпалювати, вбивати і обкладати типу українськими шанувальниками. Але це все провокації, які вони вже давно підготували. Українські спецслужби і громадяни легко це розкушують. Тому не думаю, що держава буде поводити себе надто по-вегетаріанськи щодо цього надзвичайно важливого завдання. Російська церква в Україні сьогодні це агентурна мережа.

Прогнозую, що може з'явитися великий фактажний матеріал, у якому буде оприлюднено справи, картки, анкети священників, повʼязаних з ФСБ. Таких може бути сотні й тисячі, які тут працюють в структурах цієї церкви. Корені російського патріархату лежать в сталінізмі коли священик порушує таємницю сповіді, здає це спецслужбам іншої країни. Зрозуміло, що це не зовсім церковні речі.

Важливо, що за лавру вийшли й українські іудеї, мусульмани, люди інших віросповідань. Бо це питання культурного спадку української держави і вирішення однієї з найбільших несправедливостей. Росія претендує на те, що старше, ніж сама російська держава. Та найголовніше, що російські політики програли тут війну ці всі Бойко, Шуфрич, Медведчук, Новинський. Їхні війська програли війну, а зараз останній фронт релігійний.

Цю церкву дійсно можна вважати повноцінним розсадником "русского мира" в Україні?

РПЦ завішана фсбшниками. Приміром, ПЦУ може вести діалог з мусульманами, іудеями, греко- й римо-католиками. "Московський патріархат" ніколи не йшов на діалог, бо завжди мав політичні цілі членство в "Партії регіонів", голосування за земельний дерибан в Києві і захват земель, сексуальні кримінальні справи. Російські священники завжди жили в своїй площині, але це доводить те, що вони не були релігійною організацією. Це був якраз політичний офіс Кремля в Україні. Це останній бастіон, на якому ще тримається тут Москва.

Нас обікрали 400-500 років тому! Москви не було, коли тут будували церкви і храм. Зараз "граємо" (тут мова про парафіян РПЦ в Україні. Gazeta.ua) в таких несвідомих дурнів, мовляв нічого не знаємо. Ну ми ж теж не манкурти, які повинні голову в пісок засунути і казати: "Да, Расія, прав нами!".

Чи немає ризику, що через реальну боротьбу із російською церквою в Україні може спалахнути протистояння між її парафіянами та вірними ПЦУ? Що має зробити держава, щоб цього не допустити та знизити градус напруги?

Кількість фанатів російської церкви зменшилася у нас в мільйони разів після російського нападу. До цього люди більш лояльно ставилися до "московського патріархату", але коли полетіли ракети вони все зрозуміли. Російську церкву, зазвичай, підтримують переважно люди, які або не хочуть розбиратися в суті питання, або просто виступають за російську державність тут. І прикриваються цією церквою. Мовляв, вона українська.

Але той же Паша-Мерседес (екснамісник лаври Павло Лебідь. Gazeta.ua) типовий представник "Партії регіонів". Тільки партію ми розкусили раніше і вигнали, а його ні. Але ж Patek Philippе, Louis Vuitton, Mercedes та ці всі капці, пошиті на замовлення, як у Папи Римського типове представництво "Партії регіонів". Маєток, у якому він живе це хіба не Межигірʼя православне? Тому, яке може бути протистояння? Давайте говорити чесно. Коли є факти і кажеш, що у вас московський патріархат, відповідають: "Ні, там нема московського". А куди гроші йшли, не в Росію? Були проповіді голосувати за Януковича. Існувала пропаганда, що Україна це не держава, а територія Російської імперії. На Волині є монастирі, де таке розказували.

Україні треба завершити це питання, щоб далі на сто відсотків бути незалежною. Віктор Ющенко роки три тому сказав, що має бути єдина мова, церква, економіка це все набір центральної європейської держави. А нам кажуть, що в парламенті у вас буде сидіти російська партія, російська церква. Але ж це все ознаки недолугості й меншовартості.

Частина грошей, які парафіяни несли в лавру дійсно перераховувалася до материнської церкви у Москві? Це реально перевірити?

Священники російські часто самі це розказували. У часи Ющенка, коли він хотів повернути лавру частково платили кошти в Україну. А з приходом Януковича, знову почали віддавати на Росію. Банківських переказів не було. Вони уникали цих речей, передавали часто потягами.

Візьміть у середньому за 30 років це мільйони кожного місяця. А де тоді ці гроші? За них щось збудовано, куплено чи ми для дітей інтернати звели? Держава для них прийняла закон за світло не платять, за землю не платять. Хочуть захоплюють, усе, що треба, будують. Де тоді ця золота каса "московського патріархату" в Україні?

Якщо брати лавру, то це мільйони гривень в місяць, всю державу мільярди. Якщо ви їх нікуди не відправляли, то покажіть де вони, кількість.

Немає й не було кращого часу, щоб декомунізувати українську церкву і державу від російських агентів впливу у сфері релігії. Там не всі фсбшники, але вони у структурі є. Були ж історії, коли ченців викрадали, щоб вони не претендували на якісь посади. На це завжди закривали очі, але зараз війна і ми маємо просто ідеальний шанс на деокупацію своєї церкви. Кожен, хто сумнівається "загугліть" 988 рік, коли князь Володимир хрестить Русь і хрещення своє приймає в Криму. Москвою навіть не пахне, то як потім ми під ними зʼявляємося?

Це називається екстремізм, так працює ІГІЛ

Вони зомбують, агресивно налаштовують прихожан це називається екстремізм, так працює ІГІЛ. Ніхто проти цих мирян не виступає, але є закон. Наводки робили деякі прислужники російської церкви, докази колаборації є, мітки ставили на аеродромах, людей здавали, адреси родин українських військових у Херсоні.

Там є чесні люди, але не можна ними захищати цілу структуру Кремля. Якщо є хороші представники, то час настав виходьте, залиште злочинну організацію і перейдіть, куди хочете. Вас ніхто не змушує приєднуватися саме до ПЦУ.

Володимир Зеленський досі не прокоментував ситуацію навколо небажання російських служителів виселятися з лаври. Про що це свідчить президент хоче дистанціюватися від цієї проблеми?

Президенту зараз є, чим зайнятись. Він все робить правильно займається війною, створенням глобальної великої коаліції. Йому сьогодні не до цього. Володимир Зеленський не заважає закону, але не тисне й не ставить дедлайни виселити до Великодня чи Трійці. Такого немає і важливо, що він щодо світової спільноти поводиться дуже політично коректно і правильно.

Уся "братія" має бути перевіреною на зв'язки з РФ? Яке покарання мають понести і чи варто отаких служителів вносити у списки на обмін полоненими?

Ми не можемо судити всю церкву по одному і кожного по всій церкві. Ми чесні і порядні люди, які не можуть сказати, що ти терорист, бо сповідуєш мусульманство. Неправильно узагальнювати. Якщо священник нічого поганого не зробив, то не маємо його звинувачувати в чомусь. Але якщо є справи, то не треба їх замовчувати.

Чому Павла Лебідя не арештували раніше? Особливо враховуючи той факт, що оприлюднені СБУ розмови найімовірніше були записані ще минулого року.

На це вплинуло призначення нового керівника СБУ (Василя Малюка. Gazeta.ua) у службі хочуть довести свою проукраїнськість. Також впливає вік офіцерів, які точно не служили в московських силових академіях, з ними (монахами РПЦ. Gazeta.ua) на Афон не літали і гроші не ділили.

Ослабли російські олігархи, які перекуповували тих, хто приймав рішення. Новинский зараз в Цюриху і не думайте, що він там молиться поїхав гроші переписувати. Медведчук теж ослаб, яке тут все кришував. Намолені еліти втекли ОПЗЖ, газовики російські, які тут гроші крали й мутили. А це ж були найбільші прихожани Павла, що "фронтили" своїми грошима та політичними впливам. Зараз вони побігли рятувати свої д*пи і забули про Пашу.

Росіяни захочуть обміняти Пашу-Мерседеса? За Медведчука Москва повернула нам командирів "Азову". Кого або скількох наших людей можуть віддати за Лебедя? Як ви особисто бачите подальшу долю екснамісника лаври?

Павло тут не потрібен. Він не мученик святий, щоб сидіти в браслеті. Його потрібно обмінювати, бо це типовий фсбшник і у нас таких багато. Ми коли прошерстим і відкриємо ці всі "консерви", то побачимо, що таких Лебедів у нас ціле стадо.

Його можна обміняти на журналіста The Wall Street Journal (мова про Евана Гершковича, якого арештували у Москві та звинуватили у шпигунстві. Gazeta.ua), бо ця людина була за свободу слова, демократію близькі для нас цінності. Павло навпаки виступав за роботу на Кремль і окупантів.

Від чого у Павла бажання надмірної розкоші дорогі шарфи, взуття, люксові годинники й автівки? Що з цими речами робити?

Вони жили так завжди це ж "Партія регіонів". А ПашаМерседес типовий "регіонал" машина, годинник, шарф відповідного класу. Він відповідає типовому лакшерігедоністу, який зайнятий бізнесом в центрі Києва, живе у крутому районі. Комерсант на релігії, а не священник.

Ботоферма поширювала інформацію про те, що у Папи Римського такі ж кросівки. Але Папа не агент Кремля, у нього паства мільярд людей. Це взуття він замовляв за сто метрів від дому у Ватикані.

Україна не буде копатися в його білизні, а виважено та згідно закону, залишила всі його спортивні костюми, "луї вітони" і все, що йому належало. Не порушували закон, хоча він би цього хотів.

Кого можна вважати головним лоббістом РПЦ в Україні?

Новинського, якого сюди призначив Путін. Від Януковича він отримав громадянство. Медведчук частково теж намагався, але в основному це Новинський.

За скільки часу Україна реально зможе позбутися впливу РПЦ? Якою бачите діяльність цієї церкви в державі за рікдватри?

Ми вийшли на швидкий трек. Зараз потрібно звільняти церкви, відкривати кримінальні справи, публікувати анкети фсбшників і тих, кого звинувачували у зґвалтуваннях. Давайте піднімемо там тисячі людей, звинувачених у згвалтуваннях молодих неповнолітніх хлопців. На це теж не можна закривати очі. Зараз половина ОПЗЖ кричить, що не треба порочити церкву. Та якщо це було, то чому про не говорити? Це якраз таки порушення закону і гріх, про якій варто в якийсь момент сказати.

Потрібно дотримуватися динаміки, яку вже взяли. Російські ракети не затихають, коли в нас летять. Я впевнений, що до вступу в Європейський Союз вирішимо це питання.

У Хмельницькому російські служителі побили українського військового. Що змушує цих священників так відкрито проявляти агресію у час, коли до них прикута увага спільноти?

Це типовий "московський патріархат", коли просто нападають на людей. Ці "хлопчики в кожанках" що вони там робили? Що це за церква, де бандити з барсетками? Таке було й раніше, гадаю. Просто цього ніхто не публікував.

Військовий на сто відсотків правий. В тому числі в тому, що підняв питання наявності церкви окупанта на нашій території. Те, як підсікав його ногою священик теж говорить про нездорові речі. Зрозуміло, що він не в келії сидів і молився, а в спортзалі качався.

Місцеві правильно себе повели і мер питання теж підтримає. Такі церкви будуть позбавляти "шани" утримувати московських попів.