Шампанське може повністю зникнути вже незабаром: учені шокували заявою

Шампанське може зникнути до 2050 року

На межі вимирання знаходяться сорти винограду, необхідні для виготовлення шампанського. Про це повідомляє CNN із посиланням на стартап ClimateAi.

Вчені стверджують, що шардоне, піно нуар і піно мене, які використовуються в більшості видів шампанського, знаходяться на межі вимирання через кліматичну кризу. Зміни погодних умов відбулися в деяких з найвідоміших регіонів-виробників шампанського, зокрема в Шампані, Франція.

«Шампанське потребує теплих та сонячних днів для створення насиченості і прохолодних ночей для формування кислотності, яка надає йому приємний, освіжаючий смак», – пояснив віце-президент з операцій та стратегії ClimateAi Уїлл Клеттер.

Падіння виробництва вина через екстремальну погоду

У 2023 році світове виробництво вина досягло найнижчого показника за останні 60 років через екстремальні погодні явища. Згідно зі звітом Міжнародної організації виноградарства та вина (OIV), опублікованому в листопаді, Італія втратила лідерство у виробництві вина через неблагоприятні погодні умови, такі як непостійні дощі, борошниста роса, повені, град і посуха.

«Зараз це актуальна проблема. Вона може привести до зростання цін на вино або зменшення якості продукції, а також обмеженням доступу до улюблених сортів вина», – додав Клеттер.

Усе це ставить під загрозу майбутнє шампанського та вина загалом.

Глінтвейн та найцінніше вино на аукціоні

Нагадаємо, що лікарі розповіли про користь глінтвейну і рекомендували обмеження вживання алкоголю. Тим часом, на аукціоні Sotheby's у Лондоні пляшку віскі The Macallan 1926 року продали за рекордну суму в 2,1 мільйона фунтів стерлінгів.