Ще дві країни ввійдуть до Шенгенської зони

Румунія та Болгарія приєднаються до Шенгенської зони у березні 2024 року. Це означатиме скасування прикордонного контролю на морських та повітряних кордонах цих країн. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала цей момент історичним.

«Сьогоднішній день знаменує собою історичний момент для Болгарії та Румунії. І день великої гордості громадян Румунії та Болгарії. З березня вони зможуть вільно перетинати внутрішні морські та повітряні кордони без прикордонного контролю. Це важливий крок уперед для обох країн та для Шенгенської зони загалом», – заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Рішення про скасування перевірок осіб на сухопутних кордонах буде ухвалено до кінця 2024 року. Румунія також вірить, що переговори щодо цього будуть успішними.

«Я переконаний, що 2024 року ми завершимо переговори і щодо сухопутних кордонів», – підкреслив прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку.

Приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенської зони стимулюватиме розвиток мобільності, торгівлі та туризму, а також зміцнення внутрішнього ринку ЄС.

Протистояння Австрії та Угорщини

Впродовж минулого року Австрія була проти розширення Шенгенської зони на Румунію і Болгарію. Відень аргументував свою позицію високим рівнем нелегальної імміграції у цих країнах. Однак після того, як Румунія та Болгарія ухвалили заходи для запобігання нелегальній імміграції і отримали підтримку інших країн ЄС, Австрія змінила свою позицію і погодилася на поетапне приєднання.

Угорщина також ветувала приєднання Болгарії до Шенгенської зони через питання оподаткування російського газу в Україні. Загалом, після вирішення цих питань Румунія та Болгарія отримали підтримку інших країн ЄС і можуть приєднатися до Шенгену у 2024 році.