Сейм Польщі проголосував за створення другої регіональної мови в країні: деталі

Польща визнала сілезьку мову регіональною

Сейм Польщі схвалив законопроєкт, який офіційно визнає сілезьку мову як регіональну. Для того, щоб законопроєкт набрав чинності, його ще має схвалити Сенат - верхня палата полішого парламенту, повідомляє The Mayor.

У ході останнього перепису населення в Польщі близько 460 000 людей заявили, що вони є носіями сілезької мови і використовують її у повсякденному спілкуванні. Це стимулювало уряд країни вжити заходів для визнання цієї меншини, яка проживає у регіоні Верхня Сілезія на півдні Польщі.

236 голосами "за" депутати Сейму прийняли закон, який визнає сілезьку мову регіональною, тоді як "проти" проголосували 186 осіб і п'ятеро утрималися.

Це офіційне визнання дозволяє викладати регіональну мову у школах і використовувати її в місцевих адміністраціях у муніципалітетах.

Зазначимо, що вже існує ще одна офіційна регіональна мова в Польщі - кашубська. Це мова невеликої меншини, якою розмовляють близько 87 000 людей на узбережжі Балтійського моря, поблизу Гданська. Вона має такий статус з 2005 року.

Сітуація з сілезькою мовою, однак, була складнішою і суперечливою, оскільки багато лінгвістів вважають її діалектом польської, а не окремою мовою. Сілезька мова має вплив німецької лексикографії, хоча має граматичну структуру, подібну до польської.

Література на сілезькій мові видається з початку 21 століття, є теле- та радіоканали, які використовують цю мову у своїх програмах. До того ж у Верхній Сілезії багато дорожніх та інформаційних знаків вже написані сілезькою мовою.

Нагадаємо, що у Польщі створено Раду з питань співпраці з Україною - громадський орган, який займатиметься двосторонніми відносинами й питанням відбудови.

Слід зазначити, що Польща розглядає можливість передачі Україні своїх запасів радянських ракет для систем протиповітряної оборони. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда під час пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським та прем'єр-міністром Литви Гітанасом Науседою.

Пам'ятаймо минуле, вибираючи майбутнє

Польща і Україна спрямовують свої відносини на нову хвилю співпраці. Відбудова та майбутнє стало головною темою переговорів між президентами двох країн.