Син Пригожина може очолити "вагнерівців"

Очолити російську терористичну приватну військову компанію "Вагнер" може син Євгена Пригожина Павло.

Сама ж група може перейти в підпорядкування Росгвардії або міноборони РФ і знову становитиме серйозну загрозу для українських військових. Про це йдеться у новому огляді Інституту вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, поки що статус групи "Вагнер" залишається незрозумілим. Найманці розкидані по декількох різних країнах. Однак, 29 вересня російський диктатор Володимир Путін зустрівся з колишнім командувачем штабу "Вагнера" й нинішнім співробітником міноборони РФ Андрієм Трошевим та заявив, що той буде залучений до формування нових "добровольчих загонів", які виконуватимуть бойові завдання в Україні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Деякі представники "Вагнера" негативно відреагували на цю заяву та почали стверджувати, що місце Пригожина має зайняти його 25-річний син Павло. Один з каналів повідомляв, що той нібито веде переговори з Росгвардією про перехід найманців під її командування.

"Відоме джерело, пов'язане з "Вагнером", повідомило, що бійцям не доведеться підписувати контракти з російським МО і що група "Вагнера" збереже свою назву, символіку, ідеологію, командування, управління та існуючі стандартні принципи роботи", - зазначають аналітики.

Одне з російських джерел заявило, що Павло Пригожин не є самостійним гравцем, а перебуває під впливом голови Служби безпеки "Вагнера" Михайла Ватаніна.

Інше провагнерівське джерело стверджувало 30 вересня, що голова Росгвардії Віктор Золотов розглядає можливість дозволити елементам групи "Вагнера" приєднатися до Росгвардії в якості окремого підрозділу.

"Міністерство оборони в будь-якому випадку повинно було б забезпечити технікою та матеріалами великі, відновлені сили підпорядковані Росгвардії, оскільки Росгвардія не має матеріально-технічної інфраструктури, щоб зробити це самостійно", - додають в ISW.

Аналітики на основі цих даних переглянули свою оцінку і тепер вважають, що "вагнерівці" знову можуть потенційно стати серйозною загрозою.

"Початкова оцінка буде недійсною, якщо вони відновлять себе як узгоджене і велике формування під керівництвом російського уряду з ефективним централізованим керівництвом", - йдеться в огляді.

Є поодинокі випадки повернення залишків ПВК "Вагнер" на фронт. Жодної тактичної загрози вони не несуть, сказав начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш.

Раніше в ISW зазначали, що розгортання колишніх "вагнерівців" на фронті не буде мати жодних значних стратегічних чи навіть локальних наслідків.