Скільки та як зберігати крупи, щоб захистити їх від комах: добірка порад

Під час війни питання запасання продуктами стало як ніколи актуальним. Крупи один з найпопулярніших товарів, які українці купують у магазинах.

Вони є легкими у зберіганні й споживанні. Зазвичай закуповують їх у великих кількостях, і вони можуть зберігатися тривалий час.

Але зберігання таких продуктів все ж потребує дотримання певних правил, щоб крупи не ставали затхлими й у них не заводилися комахи.

Gazeta.ua зібрала практичні поради, як правильно захистити крупи від появи у них харчової молі та інших "гостей".

Умови зберігання

Будь-які сипучі продукти краще зберігаються в темних сухих місцях без потрапляння туди сонячних променів. Наприклад, у кухонних шафах. Рис, гречку й макаронні вироби краще зберігати за температури не більш як +18°С. Категорично не можна тримати сипучі продукти біля раковини, де постійно циркулюватиме вологе повітря.

Терміни використання та вживання

Є такі орієнтовні часові проміжки зберігання круп у домашніх умовах: пшоно до чотирьох місяців; вівсяні пластівці до семи місяців; перлова й манна крупи 14 місяців; рис до півтора року; гречана крупа до двох років; інші крупи й пшеничне борошно до одного року.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Місткості для зберігання

Великої різниці між мішечком і скляною місткістю для зберігання круп немає. Раніше господині довели, що полотняні мішечки дають змогу продуктам "дихати", що продовжує їхню придатність. Але скляна банка так само є надійним засобом для цього. Оптимальний об`єм банки не менш як 1 л, потрібна також герметична кришка.

Загальні поради для зберігання круп, щоб точно не побачити в них личинок комах:

1. Щоб зберегти рис сухим, тримайте його в банці з гострим червоним перцем.

2. Покладіть на дно банки лавровий листок або зубчик часнику. Цей запах відганяє міль.

3. Використовуйте тільки чисту й суху ложку, коли берете крупи. Інакше продукція швидко зіпсується та зволожиться.

4. Покладіть щойно придбані крупи на деякий час у холодильник. Низька температура не тільки вб'є живність, якщо така є, а й дасть змогу зберігати продукти набагато довше.

5. Періодично повністю спустошуйте контейнери для круп. Коли ви постійно досипаєте зверху нову крупу, то та, що на дні, тривалий час залишається невикористаною. Із часом у ній з'являються шкідники.

Найближчим часом в Україні ціни на гречану крупу можуть впасти до 6070 грн за 1 кг. Аграрії вже збирають новий врожай, заявив директор департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики Ігор Віштак.

Найбільше гречки цьогоріч намолотили аграрії Сумської області ‒ 15,5 тис. т. Далі йдуть Житомирська й Хмельницька області. У кожному з цих регіонів уже зібрали по 15,2 тис. т гречки. Загалом гречки зібрали понад 120 тис. т.