Скільки ухилянтів намагалося втекти з України у 2023 році: ДПСУ назвала цифру

У 2023 році прикордонники заарештували близько 8 тисяч осіб, які намагалися незаконно перетнути кордон поза пунктами пропуску, а також 3 тисячі осіб, що представляли підроблені документи. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в коментарі для «Укрінформу».

«Загалом за одинадцять місяців цього року було затримано 7,7 тисяч порушників, які намагалися незаконно перетнути кордон на зеленій ділянці кордону, тобто поза пунктами пропуску», – відмітив він.

Демченко додав, що цього року зменшилася кількість осіб, які намагалися перетнути кордон поза пунктами пропуску в порівнянні з 2022 роком. За його словами, минулоріч за добу затримували від 80 до 100 порушників. Речник Держприкордонслужби зазначив, що найчастіше ухилянти намагаються незаконно перетнути кордон з Румунією та Молдовою, а на ділянці кордону з Польщею - мінімальна кількість випадків.

Ухилянти значно рідше намагаються перетнути кордон поза пунктами пропуску восени та зимою через погодні умови. «Якщо говорити про попередні періоди, то збільшення спроб фіксувалося, коли були сприятливі погодні умови для перетину. Бо коли настають похолодання і сніг, стає непрохідна місцевість, тоді бажаючих перетнути кордон стає менше», - розповів Демченко.

Речник ДПСУ додав, що наразі зросла кількість осіб, які намагаються перетнути кордон через пункти пропуску з підробленими документами. Найчастіше це стосується підробок документів про непридатність до військової служби, інвалідність та посвідчення багатодітного батька.

Нагадаємо, Держприкордонслужба України з початку року розкрила понад 220 протиправних груп, які незаконно переправляли чоловіків за кордон. Зазначається, що кількість таких правопорушень зменшилася порівняно з 2022 роком.