Скільки українців планують приїхати з Польщі додому на Різдво

Більшість українців планують святкувати Різдво у Польщі

За даними фахівців міграційної платформи EWL, багато українців, які проживають у Польщі, залишаться там на Різдво. Це пов'язано з тим, що дорога додому для багатьох є непосяжною через війну в Україні.

Згідно з дослідженням Міграційної платформи EWL та Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету, майже половина українців (48%) планує відсвяткувати Різдво з родиною та родичами, які також перебувають у Польщі.

Тільки 13% українців планують вирушити додому на свята, а 70% залишаться у Польщі. Водночас, 2% опитаних вирішили відсвяткувати свята в обох країнах.

За даними дослідження, більшість українців (54%) відзначатимуть Різдво за григоріанським календарем 25 грудня. Лише 10% опитаних будуть святкувати Різдво за юліанським календарем 7 січня. Ще 25% вирішили відзначити свята двічі, за обома календарями.

Причини, чому більшість українців залишаться у Польщі на Різдво, полягають в тому, що їхні родини та родичі також перебувають у цій країні. Крім того, небезпека через війну в Україні (39%) та складна дорога додому (30%) спонукають їх залишитися. Також 35% українців планують працювати під час різдвяних свят у Польщі.

Зазначено, що для 28% українців це буде перше Різдво, яке вони проведуть у Польщі. Більше третини (35%) повторюють цей досвід другий раз, 18% – втретє, а 19% вже були у цій країні більше трьох разів у різдвяний період.

Зростає кількість українських біженців у Польщі

Потік українських біженців до Польщі зростає, особливо до Різдва. Багато українців виїжджають у пошуку тимчасового захисту. За даними Євростату, кількість українських біженців з тимчасовим захистом у Польщі досягла 957 тис. осіб. Це свідчить про зміну тенденції до збільшення числа біженців, на відміну від попереднього зниження.

У жовтні порівняно з вереснем кількість українських біженців у Польщі зросла на 2 тис. осіб. Від початку року це перше збільшення, оскільки у березні кількість біженців складала 995 тис. осіб.