Скільки ветеранів вважають, що суспільство ставиться до них погано – опитування

За результатами онлайн-опитування "Портрет ветерана" стало відомо, що в Україні спостерігається зростання негативного ставлення суспільства до ветеранів російсько-української війни. Ветерани, які повернулися до цивільного життя, відчувають недостатню повагу до себе. За результатами опитування, проведеного у жовтні 2023 року, 9,8% ветеранів заявили, що суспільство не поважає їх зовсім. Цей показник зросив удвічі проти лютого, коли таку думку висловили лише 4% опитаних.

Загалом 44,1% ветеранів відчувають нестачу поваги до себе, що є сумарною відповіддю у категоріях "зовсім не поважає" та "скоріше не поважає". У лютому таких було 25,4%.

Понад половина, а саме 44,6% ветеранів, висловився негативно щодо того, наскільки сьогодні держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами. За результатами опитування, проведеного в жовтні, таких було 21,4%, що удвічі більше, ніж у лютому 2023 року (8,3%). З іншого боку, 18,8% опитаних вважають, що держава виконує свої зобов'язання швидше за все.

Опитування також виявило певні ризики, які є актуальними для ветеранів. Бійці, які брали участь у захисті України, найбільше занепокоєні питаннями з фізичним здоров'ям та отриманням медичної допомоги (55,2%), психоемоційною нестабільністю (53,8%), відсутністю інклюзивного простору та адаптованого робочого місця для людей з інвалідністю (53,2%), нерозумінням суспільства (46,6%), проблемами оформлення соціальних пільг (44,5%) та безробіттям (42,5%).

Варто згадати, що статус учасника бойових дій отримують особи, які офіційно зареєстровані в військовій частині як військовослужбовці і для цього потрібна певна набір документів.

На замітку, Громадська рада при Міністерстві у справах ветеранів закликає Юлію Лапутіну покинути посаду міністра.