Словаччина звинуватила РФ у втручанні в вибори

Словаччина звинуватила Російську Федерацію у втручанні в парламентські вибори. Братислава у понеділок викликала співробітника російського посольства після зауважень РФ щодо "американського сліду" в країні.

МЗС Словаччини висловило протест у зв'язку з заявами представників російської розвідки, які кидають тінь на чесність виборчого процесу в країні, пише AFP.

"Перед парламентськими виборами очільник зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін назвав партію "Прогресивна Словаччина" "проксі США" та заявив, що Вашингтон нібито збільшив своє втручання у внутрішньополітичну ситуацію в Словаччині. Ми вважаємо таку навмисно поширену дезінформацію неприпустимим втручанням РФ у виборчий процес у Словацькій Республіці", - йдеться в заяві МЗС Словаччини на офіційній сторінці відомства у Facebook.

У відповідь на це Міністерство закордонних справ у Братиславі закликало Москву "припинити дезінформаційну діяльність, спрямовану проти Словаччини".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

На офіційній сторінці посольства Російської Федерації у Словаччині в Facebook опублікували заяву, в якій висловлюються сумніви щодо обґрунтованості звинувачень словацького відомства. Там стверджують, що РФ нібито не втручається у внутрішні справи інших держав.

"Шкода, що в Братиславі роблять кроки щодо подальшого погіршення колись дружніх відносин між нашими країнами, які вже перебувають у глибокій кризі, і що антиросійська "карта" грає у внутрішньополітичну гру", - заявили росіяни.

У заяві директора Служби зовнішньої розвідки Російської Федерації (СЗР) Сергія Наришкіна, опублікованій на офіційному веб-сайті відомства 28 вересня, наголошується, що адміністрація президента США Джо Байдена, за останній час нібито "посилила втручання у внутрішньополітичну ситуацію у Словаччині".

Наришкін заявив, що Вашингтон намагається уникнути появи в Європі "ще одного національно орієнтованого лідера у стилі Віктора Орбана", а тому "надав директиви своїм союзникам у ЄС для цілеспрямованої роботи" з метою досягнення певних результатів на виборчих майданчиках.

Днями популістська партія на чолі з колишнім прем'єром Словаччини Робертом Фіцо отримала 23% голосів на парламентських виборах, обійшовши центристську "Прогресивну Словаччину" з 18%.

Ще під час минулого прем'єрства Фіцо займав виразно проросійську позицію, закликав до зняття санкцій проти РФ, запроваджених за окупацію Криму.

Колишній прем'єр Словаччини Фіцо, партія якого "Курс - нова демократія" перемогла на парламентських виборах, знову виступив за роботу над мирним врегулюванням в Україні. Він заявив, що наполягатиме на "якнайшвидших мирних переговорах".