Шмигаль скликає екстрену нараду через «невизначеність» бюджету – Bloomberg

Шмигаль зустрінеться з міжнародними донорами через невизначеність бюджету

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль просять екстреної зустрічі з міжнародними донорами через «надзвичайно високу невизначеність» щодо бюджету України на 2024 рік. Про це повідомляє видання Bloomberg за даними листа, який цитується.

Міністерство фінансів України заявило про необхідність $37,3 млрд зовнішньої допомоги на 2024 рік. Шмигаль закликав координаційну платформу донорів зосередитися на нагальних потребах бюджету, таких як підтримка уряду, зарплати вчителям, державним службовцям та виплати пенсій.

«Навряд чи можливо вести будь-яку дискусію про проєкти відновлення та відбудови, коли ми боремося за виконання пріоритетів виживання у 2024 році»,  заявив Шмигаль 

Шмигаль закликав донорів спрямувати заморожені російські активи на відновлення України, стверджуючи, що Кремль повинен заплатити за війну і руйнування. Він також висловив надію на своєчасну підтримку донорів.

За даними Міністерства фінансів, Україна отримала $38,4 млрд зовнішнього фінансування від країн та організацій, серед яких ЄС, США, МВФ та Канада. 

Також Євросоюз готує резервний план на 20 млрд євро для України, щоб обійти заперечення прем'єра Угорщини.