Що відбувається зі світовими цінами на нафту

Останні два тижні в США виявились цікавими стосовно статистики. Стоки нафти в сховищах швидко зростають, а видобуток досягає нових рекордних показників. У той же час, ринок праці трохи охолоджується, що призводить до зменшення споживання палива.

Також в наступному Венесуела активно залучається до збільшення видобутку. Ці фактори впливають на зниження цін на нафту та сповільнення економіки Китаю.

Що стосується факторів, що підвищують ціну на нафту, то це причини, такі як зменшення видобутку ОПЕК, зокрема Саудівської Аравії, де видобуток зменшився на 1,1 млн барелів... Але протягом останніх трьох місяців інші країни ОПЕК почали збільшувати видобуток. Отака у нас дружба))

Тепер давайте розглянемо ситуацію з точки зору США. Видобуток нафти досягає рекордних рівнів, що в цілому добре, але слід підтримувати власних виробників, щоб ціни не падали нижче 70 доларів (приблизний рівень). У такій ситуації логічним здається удар по російським виробникам нафти для їх виходу з ринку. Ринок не безмежний, і зменшення видобутку в Росії дуже корисне для США. Схоже, що Саудівська Аравія також не проти цього.

За останній тиждень вийшло багато новин на цю тему.

Financial Times повідомив, що Данія отримала завдання перевіряти та, за порушенням, затримувати російські нафтові танкери, які прямують через її води, відповідно до директив Європейського Союзу.

Міністерство фінансів США надіслало повідомлення компаніям, що займаються управлінням суден, з проханням надати інформацію про 100 суден, які підозрюються у порушенні заходів санкцій щодо російської нафти.

Ці повідомлення, які були розіслані Управлінням з контролю за іноземними активами п'ятницю компаніям, які займаються управлінням суден в близько 30 країнах, є найбільшим кроком такого роду з боку США з того часу, як Вашингтон і його союзники ввели ціновий ліміт, спрямований на обмеження нафтових доходів Москви, як покарання за вторгнення в Україну, повідомило джерело.

Крім того, США запровадили санкції щодо трьох російських танкерів та декількох пов'язаних компаній.

Для США такий сценарій є ідеальним. Вони вибивають Росію з ринку нафти, і ціни залишаються на прийнятному рівні, одночасно підтримуючи вітчизняних виробників. Також, це послаблює Росію з економічної точки зору, що надає підтримку Україні як і прибутковій країні-окупанту.

Звісно, санкції не є ідеальним рішенням і знайдуться способи їх обходу. Але це вимагатиме додаткових витрат Росії, що, в свою чергу, призведе до зниження ціни нафти на ринку.

Приблизно можна сказати, що для США оптимальний діапазон цін на нафту WTI становить від 70 до 80 доларів. Занадто значне зниження цін приведе до зупинки частини видобутку, а занадто високі ціни підсилять Росію.

Якщо Саудівська Аравія повернеться до рівня видобутку нафти минулого року, то США можуть просто вибити російську нафту з ринку, щоб уникнути його зриву. Це було б вигідно як для вовків, так і для вівців. Але одним з основних факторів є рекордний рівень видобутку в США.