Сон зі смартфоном: чому спати поряд із гаджетом шкідливо для здоров'я

Більшість людей звичайно тримає свої смартфони поруч з ліжком, щоб мати до них легкий доступ. За статистикою, це робить 71% людей, а 13% навіть кладуть смартфон просто в ліжко. Іноді людина може просто заснути з гаджетом у руках. Однак, чи є безпечним спати так близько до пристрою? Більшість експертів вважають, що це може бути шкідливо для здоров'я.

Порушення сну є поширеною причиною того, чому люди кладуть свої телефони поряд під час сну. Це дає їм можливість отримати кілька хвилин сну, пересувати пальцями по пристрою, вимкнути будильник і знову заснути. Проте ці дії шкідливі для організму, оскільки переривання сну впливають на утворення дофаміну та серотоніну в мозку. Це може призводити до проблем із концентрацією, настроєм, стресом і втомою.

  • п-р р
  • п-р р
  • п-р р
  • п-р р

Смартфони, планшети, телевізори, ноутбуки та інші пристрої з LED-екранами випромінюють синє світло, яке пригнічує вироблення мелатоніну (гормону сну) і порушує циркадні ритми організму. Також тривале випромінювання смартфона може мати негативний вплив на стан головного мозку, сприяючи розвитку ракових новоутворень.

Вчені дослідили вплив гаджетів на людей, які сплять з ними і виявили, що це може призводити до ракових захворювань та безпліддя. Особливо вразливі до цього підлітки та діти, які сплять з телефонами, оскільки їхні організми більш схильні до впливу опромінення. Тому експерти рекомендують тримати телефони на відстані хоча б 1 метр від голови під час сну.

Деякі власники смартфонів не приділяють достатньо уваги коректній експлуатації своїх пристроїв, через що виникають проблеми. Акумулятор — найпроблемніша частина смартфону. Щоб він прослужив якнайдовше, потрібно дотримуватися правильної експлуатації. На Gazeta.ua можна прочитати про основні помилки користувачів, які шкодять батареї мобільних пристроїв.