Справи проти державних менеджерів показали необхідність зміни антикорупційної стратегії – експерт

Антикорупційна система в Україні має провести роботу над помилками, адже останні резонансні справи проти колишніх державних менеджерів викликали більше запитань і критики, аніж схвалення і підтримки. Про це у блозі для "Української правди" написав експерт Українського Інституту Майбутнього Ігор Попов.

Він зазначив, що обурення викликають справи проти державних менеджерів, які добилися певних успіхів на своїх посадах, але в паперах яких знайшли невідповідності чи порушення інструкцій.

Так, Попов згадав про резонансну справу ексголови "Нафтогазу" Андрія Коболєва, якому Вищий антикорупційний суд обмежив пересування через отримання премії під час керівництва держустановою. Також нещодавно було оголошено суму застави для ексміністра інфраструктури Андрія Пивоварського, у справі якого також немає доведених корупційних мотивів.

"Схожою за фабулою є справа Вячеслава Шаповалова, колишнього заступника Резнікова, до якого прийшло ДБР з підозрою щодо "перешкоджання ЗСУ в особливий період". Обвинувачення вважає, що підлеглі Шаповалова на початку вторгнення закупили недостатньо якісну амуніцію. Захист пояснює, що відсоток помилок був неминучим, враховуючи з якою швидкістю треба було оснащувати армію, яка збільшилася втричі", розповів експерт.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Слідство встановило, що низькоякісна продукція так і не надійшла до військ і зараз перебуває в процесі повернення постачальникам, а більшість товарів, закуплених Міноборони, була якісною і зараз використовується ЗСУ.

"Тобто знову ж таки у справі не показано корисливого мотиву, кураторство системи закупівель було частиною посадових обов'язків Шаповалова, і тепер його судять за те, що він таки зміг оснастити армію в складний період", сказав Попов, додавши, що, попри це суд постановив залишити Шаповалова під вартою.Такі справи проти колишніх топ-менеджерів повинні бути бездоганно проведеними, вважає експерт. Доказова база повинна містити і мотив отримання корупційної вигоди, і докази, інакше справи розсиплються в суді на етапі розгляду по суті.

Крім цього, такі процеси надсилають чіткий сигнал реформаторам: працювати в системі державного управління занадто ризиковано. "Компетентних менеджерів та людей справи, які бажають працювати у державній вертикалі, в Україні й так небагато", резюмував Попов.

Увечері 19 березня у селищі Золочівського району Львівської області народний депутат став учасником ДТП. Автомобіль, за кермом якого був нардеп, на смерть збив пішохода, повідомило Державне бюро розслідувань.

У повідомленні ДБР не називає ім'я водія. Але відомо, що йдеться про нардепа від партії "Слуга народу" Володимира Гевка.