США можуть оголосити про рішення передати Україні "касетні" ATACMS вже цього тижня

Сполучені Штати можуть оголосити про рішення передати Україні ракети ATACMS з касетною бойовою частиною вже цього тижня.

Отримання цих снарядів "змінить правила гри". Таку заяву у коментарі Newsweek зробив колишній спецпомічник командувача ЗСУ Валерія Залужного, президент Американського університету в Києві Ден Райс.

"Цього тижня, ймовірно, буде схвалено рішення щодо касетних ракет для HIMARS", сказав він посилаючись на "американських осіб, які приймають рішення", і тих, хто повинен здійснити поставку цих снарядів в Україну.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

За його словами. отримання згоди на передачу HIMARS DPICM цього тижня змінить правила гри.

"Вони, швидше за все, з'являться на полі бою наступного тижня без необхідності навчання та змін, що матиме величезне значення. Коли ці ракети запускаються, вони перетинають звуковий бар'єр. Для мене це звук свободи", підкреслив Райс.

Білий дім, ймовірно, прийняв рішення передати Україні "обмежену" модифікацію ракет ATACMS.

Вона буде фактично "марною" для України в контексті атак по великих об'єктах у тимчасово окупованому Криму, оскільки йдеться про "касетні боєприпаси з меншою дальністю дії". Про це у коментарі Newsweek заявив колишній командувач Сухопутними військами США в Європі генерал Бен Годжес.

Раніше під час переговорів з лідером України Володимиром Зеленським у Білій домі (зустріч відбулася 21 вересня) президент США Джо Байден уточнив, що готовий надати певну кількість ракет в Україні. Разом з тим Білий дім заявив, що поки що такого плану з передачі ATACMS немає.

Водночас Годжес впевнений, що ракети у своєму "обмеженому" варіанті все ж передадуть.