Стало відомо, які фрукти та овочі найчастіше купує Україна у ЄС

Україна в 2022 році імпортувала з країн ЄС 361,3 тис. т свіжих овочів та фруктів на суму 246,8 млн євро. Власний експорт склав 9,6 тис. т на суму 20,3 млн євро. Ці дані були опубліковані Євростатом за даними Fepex.

Найбільше продуктів, які ЄС експортує до України, - цибуля та часник, майже 57 тис. т на суму 46,6 млн євро. Далі йде постачання моркви та ріпи/редьки - 46,9 тис. т на 14,4 млн євро та капусти - 30,4 тис. т на 13,8 млн євро. Імпортовані з України продукти, що є найпопулярнішими в ЄС, - яблука та груші, яких ввезено 3,1 тис. т на суму 2,2 млн євро.

Проте, українські магазини можуть мати проблеми з безпекою продуктів харчування. Останнім часом до України надходять отруйні фрукти, зокрема, мандарини з Єгипту. За інформацією Rapid Alert System for Food and Feed, ці фрукти містять небезпечні речовини.

Ця партія єгипетських мандаринів є небезпечною для здоров'я людей. Окрім України, цитрусові надійшли з Єгипту до Греції. Там і з'ясували, що вміст пестициду диметоату у фруктах перевищує допустиму норму у 33 рази. Зауважимо, що у Греції ці отруйні мандарини в продаж не надійшли. Їх не допустили до реалізації в магазинах, супермаркетах і на ринках. Чи встигли фрукти потрапити в магазини України, поки з'ясовують.