Сто років тому помер Ленін. Архівні фото похорону

Поховання Леніна: історія та невідомі факти

У січні 1924 року помер Володимир Ленін - засновник і перший керівник радянської держави. З цієї нагоди російські ЗМІ опублікували фото з його похорону та згадали історію поховання.

Вже наступного дня після смерті Леніна, 22 січня 1924 року, була створена комісія з організації похорону під головуванням Фелікса Дзержинського. Ця комісія вирішила поховати Леніна біля кремлівської стіни поряд з могилою Свердлова.

Труна з тілом Леніна була виставлена в Колонній залі Будинку Союзів, де проходила церемонія прощання. Щоб дати можливість траурним делегаціям приїхати з різних регіонів, після декількох днів похорон продовжили у тимчасовому склепі на Червоній площі, куди тіло було поміщено.

Але пізніше рішення про тимчасове збереження тіла Леніна в бальзамованому стані стало постійним, а причина такого рішення досі невідома. Виглядає, що це рішення було прийняте пізніше - у лютому або на початку березня 1924 року.

Пенсіонерки стають пропагандистами Кремля

Пропагандисти з Росії залучають пенсіонерів до своїх заходів, щоб вони спілкувалися з ЗМІ та агітували на виборах. Уже створено перший осередок пенсіонерів, який назвали "совет ветеранов", в окупованому Енергодарі. Членам цього осередку доручено говорити у місцевих медіа про своє життя при Україні.

З наближенням президентських виборів у Росії, пенсіонерки будуть агітувати за Володимира Путіна. За участь у пропагандистських гуртках, пенсіонерам будуть видавати додаткові продуктові набори та ліки.

Кремль намагається мобілізувати покоління, яке найбільше ностальгує за СРСР. Пенсіонери будуть розповідати, яке "велике майбутнє" буде побудовано Володимиром Путіним. Президентські вибори в Росії заплановані на березень 2024 року, і Путін може висунутись на п'ятий термін.

Також британська розвідка розкрила, як Путін планує використати "вибори" на окупованих територіях, проводячи фальсифікації й залякування виборців.