Страйк польських перевізників: яка ситуація на кордоні

У Державній прикордонній службі України розповіли про ситуацію, що постало на кордоні з Польщею, де польські перевізники перекривають рух вантажівок. Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко під час телемарафону.

За словами Демченка, блокування кордону України триває на трьох напрямках зі сторони Польщі.

"Станом на ранок, за інформацією, яку надали польські колеги, на території Польщі у чергах на в'їзд до України очікує понад 2900 вантажних транспортних засобів. Найбільше з них - понад 1200 у напрямку Краковця, близько 1100 у напрямку Ягодина і близько 600 у напрямку Рави Руської", - пояснив він.

Речник також зазначив, що ці дані можуть бути неповними, оскільки інші вантажівки можуть знаходитися на певній відстані від кордону.

Додатково, через блокування цих напрямків Державна прикордонна служба зафіксувала збільшення черг на інших пунктах пропуску. Наприклад, біля Шегиня знаходиться близько 1300 вантажівок, а також приблизно 300 вантажівок на пунктах пропуску Гринів, Устилуг та Смільниця", - додав він.

За його словами, учасники акції на території Польщі пропускають по кілька вантажівок на годину як при виїзді з Польщі, так і при в'їзді. Однак це не вирішує всіх питань щодо інтенсивності руху.

Демченко нагадав, що раніше на пункті пропуску Ягодин, до протесту польських перевізників, кордон перетинало від 1200 до 1300 вантажівок в обох напрямках.

Згадаємо, що польські протестувальники на кордоні блокують гуманітарні та небезпечні вантажі.

Нагадаємо, що для українських водіїв, які стоять у черзі на польському кордоні понад десять днів, створено штаб допомоги.

Штаб буде функціонувати, поки кордон не буде розблокований і рух через пункти пропуску не буде відновлений.