Субсидії на житло: одна країна посилила правила для українців

Субсидії на житло: одна країна посилила правила для українців

Уряд Словаччини посилює правила надання тимчасового житла для біженців

З 1 липня уряд Словаччини запроваджує посилені правила надання тимчасового житла для біженців. Цю новину повідомив портал Sita.sk.

Завдяки значній кількості українських біженців, яких прийняли сусідні країни, включаючи Словаччину, в останні місяці, деякі держави починають переосмислювати свою політику щодо надання підтримки цим людям.

Міністерство внутрішніх справ Словаччини вважає, що стара модель підтримки біженців не ефективна, оскільки не сприяє їхній інтеграції в суспільство та не стимулює самостійне забезпечення життєвих потреб. Тому обмеження терміну проживання в установі для надання тимчасового житла скорочують до 120 днів з моменту першого надання притулку. Крім того, якщо біженець втратить статус тимчасового притулку і звернеться за ним вдруге, він вже не матиме права на безкоштовне житло.

У той же час, вразливим особам, які належать до певних категорій, буде надано можливість продовжувати термін перебування в установі для надання притулку. Серед цих категорій - особи старше 65 років, люди з важкою інвалідністю, самотні батьки чи матері дітей до 5 років, а також особи, які виховують дітей цього віку згідно рішення суду. Крім того, протягом 120 днів держава надає допомогу на проживання емігрантам, і ця допомога також поширюється на вразливі категорії.

Варто зазначити, що приватне житло, в якому проживають біженці, повинно відповідати мінімальним вимогам, встановленим законодавством.

З 1 березня 2024 року компенсація на проживання біженців становитиме 5 євро на добу для всіх вікових груп.

Читайте також: