Бронювання від мобілізації: хто зможе отримати відстрочку у липні

Бронювання від мобілізації: хто зможе отримати відстрочку у липні

Відновлені правила бронювання від мобілізації в Україні, що вступають у липні, викликають значний інтерес у суспільстві. Ці зміни мають на меті збалансувати потреби оборони та економіки країни в умовах війни, що триває.

Про це пише "Укрінформ".

Згідно з новими нормами, від призову можуть бути звільнені різні категорії громадян. Це стосується керівників міністерств та державних органів, а також їхніх заступників. Народні депутати України також підпадають під цю категорію. Крім того, бронь матимуть судді, члени Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, уповноважений Верховної Ради з прав людини та члени Рахункової палати.

Серед тих, хто може бути заброньований від мобілізації, окрім уже згаданих категорій, також працівники органів військового управління, військових частин та підрозділів Міноборони, Збройних Сил, Держспецтрансслужби, Держспецзв'язку, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Управління державної служби МВС та експертів установ експертної служби МВС.

Дипломатичні службовці, які займають дипломатичні посади в МЗС, а також особи, які мають дипломатичний ранг Надзвичайний та Повноважний Посол, також входять до списку тих, хто може бути заброньований.

Щодо держслужбовців, які можуть отримати броню, це ті, хто готує висновки до проектів нормативно-правових актів, проводить їх професійну, наукову, юридичну експертизу та експертизу прийнятих нормативно-правових актів.

Бронювання працівників / Фото: Getty Images

Також це стосується безпосередньо виконуючих функції щодо забезпечення кібербезпеки, кіберзахисту та безпеки інформаційних технологій, роботи з розробки програмного забезпечення, адміністрування баз даних, впровадження та підтримки новітніх інформаційно-комунікаційних технологій в органах, які забезпечують діяльність Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

Важливо відзначити можливість бронювання протезистів-ортозистів, техніків-протезистів, інженерів та механіків протезно-ортопедичних виробів при виконанні не менше ніж 50% норми робочого часу за останні три місяці.

Для підприємств, які бажають забронювати своїх співробітників, встановлено низку вимог. Компанія має бути резидентом України та сплачувати значні суми податків – понад 1,5 млн євро на рік. Важливим критерієм є також надходження в іноземній валюті, які мають перевищувати 32 млн євро на рік.

Підприємство не повинно мати заборгованості зі сплати ЄСВ, а зарплати його працівників повинні бути не нижчими за середні по регіону. Крім того, компанія має бути включена до списку об'єктів критичної інфраструктури, а вартість активів має перевищувати 200 млн гривень чистого доходу.

Бронювання працівників / Фото: Армія.Inform

Відповідно до чинних правил, можна бронювати від мобілізації військовозобов'язаних, які працюють на підприємствах, установах та організаціях, що виконують мобілізаційні завдання, здійснюють виробництво товарів, виконання робіт та надання послуг, необхідних для забезпечення потреб ЗСУ та інших військових формувань, або критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення особливий період.

Процедура отримання броні передбачає подання підприємством списку військовозобов'язаних до Міністерства економіки та Генштабу. Рішення щодо бронювання приймається досить швидко – протягом трьох днів. Після цього Генштаб повідомляє відповідні територіальні центри комплектування.

Додамо, що раніше  у Міноборони назвали кількість придатних до заклику громадян.

Читайте також: