Світ впевнено божеволіє?

Двоє лідерів великих країн, Джозеф Байден і Сі Цзіньпін, зустрілися в дуже складний час. У промо-матеріалах зазначалося, що США і Китай несуть спільну відповідальність за майбутнє людства. Подібно до агента 007: "Цілого світу мало" ...

Проблема полягає не в тому, що президент Росії, сидячи на таємному чемодані, чув дивні звуки. Ідея полягає в тому, що він може стати історично великим, не будуючи чогось нового і привабливого, а знищуючи те, що вже існує, тобто загальноприйнятий порядок безпеки.

Це є тільки частиною проблеми. Криза, яку переживає світ, полягає в тому, що нові варвари, проти яких стають цивілізовані країни, піднімаються проти них. Недоімперія Росії допомагає тим, хто стремиться виграти, як Китай чи Туреччина. Але це не тільки загрожує їхній власній долі, але і долі світу.

Цивілізоване суспільство можна вважати таким, де людина знаходиться в центрі уваги, де її права, свободи і обов'язки регулюються правилами. Порушення неписаних правил призводять до втрати репутації. Порушення писаних правил - законів - призводить до втрати репутації, грошей і можливо, свободи. Після цього стати успішним і поважаємим у цивілізованому суспільстві неможливо.

У сучасних варварів вартість людини та її життя менша, ніж доза дурі або патрон. Їх принципи існування максимально спрощені: 1. Наш правий згори. 2. Ми завжди маємо право, ті, хто не з нами - вороги, яких треба знищити.

Тому на підтримку ХАМАСу виходять сотні тисяч людей по всьому світу, а на підтримку Ізраїлю - набагато менше. Бо об'єднатися на примітивних варварських принципах легко. Але цивілізовані люди починають аналізувати і розглядати різні нюанси і відчувають важкості рефлексії над неоднозначними подіями.

Головне протистояння у світі стосується тупих і нахабних варварів, які ставляться до тих, хто намагається думати і жити за правилами.

Світовим лідерам необхідно виробити нові контури безпекового порядку і умови взаємодії в цих кризових умовах. Головний результат зустрічі Байдена і Цзіньпіна полягає в тому, що сторони визнали необхідність досягнення домовленостей і конфлікт з використанням ядерної зброї є неприпустимим.

Для Китаю, одна з головних червоних ліній - це проблема Тайваню. Для США - це підтримка Ізраїлю. Питання підтримки України ще не розглядалися.

Для України важливо змінити свою модель розвитку і зміцнити свою позицію у високоповажних переговорах. Час діяти.