Технічний аналіз: читання цінових каналів

Кожен професійний трейдер скаже, що вміння правильно визначати тренд та будувати цінові канали — це одні з найнеобхідніших навичок для досягнення успіху. Деякі торгові стратегії базуються саме на торгівлі всередині каналу або при його пробитті.

У цій статті розглянемо детальніше: головні поняття технічного аналізу, що таке лінія тренда, типи цінових каналів, як їх інтерпретувати та приймати торгові рішення.

 

4FsPi40Imamq63CLsNvM-9O5sJwXd0eweo9J8S5UpagoTXFsn9-48yaN2UGI73mZ5WtCEocQKYQnineIkOL6Y5APh7MahUnJsz6v82F94anzuWhFtA-zKpAmV1OWHymOpTbdSgjqB64fZEFxLR5Y2hs

Ціновий канал

Джерело: https://trading.biz

Основи технічного аналізу

Головний інструмент кожного успішного трейдера — технічний аналіз (ТА). Це метод прогнозування подальшого цінового руху активів. В його основі лежить: вивчення закономірностей та історичних даних стосовно обсягів торгівлі та ціни. Метод використовується на всіх фінансових ринках: Форекс, акції, облігації, ресурси, метали, криптовалюти і т.п.

У трейдингу використовують багато різних інструментів для аналізу:

  1. Індикатори (середні ковзні MA, стохастик, осцилятор, MACD, RSI, смуги Боллінджера і т.д.).
  2. Цінові канали.
  3. Лінії підтримки та опору.
  4. Обсяги торгівлі.
  5. Графічні та свічні патерни.
  6. Різні таймфрейми (1 хв, 5 хв, 1 год, 4 год, 1 д, 1 т, 1 м і т.п.).

Технічний аналіз найчастіше виконується паралельно з фундаментальним, що значно підвищує ефективність торгової стратегії. Використання ТА дає можливість швидко аналізувати ринкову ситуацію, знаходити точки входу та фіксації, підходить для всіх фінансових ринків та активів.  

Що таке цінові канали та їхнє значення?

Цінові канали відносять до графічних патернів продовження тренда в ТА. Для їхньої побудови використовуються дві паралельні лінії: одна за мінімумами показників (підтримка), друга — за максимумами (опір). 

Впродовж деякого часу ціна рухається від нижнього кордону до верхнього, відбиваючись на кшталт тенісного м’ячика. Для цього патерну використовується декілька стратегій: торгівля всередині каналу або відкриття позицій при пробої опору або підтримки, вхід у позицію на ретесті пробитої лінії.

 

6CgzMeKmPIfDMHgBA4s8hhTUDvHzWRO1RK8S-wS-d-f1jOjhjavA9KXoregl5Q5RDiSFWlid5R6rn-1Ootk9iNuIRUxlP8Qae2ySLIlsR9P14RpXebvo1HYjtTNxaR-BObRzLlWtThHlhDm3Q4gLYeM

Джерело: https://trading.biz

Розрізняють 3 основних типи каналів:

  1. Висхідний (бичачий) – направлений вгору. Його формування відбувається через побудову лінії тренда. Її початок йде з нижньої точки максимуму ціни активу, а верхня лінія будується паралельно від максимуму. 
  2. Низхідний (ведмежий) – направлений вниз. Визначення трендової відбувається від верхньої точки максимальної ціни активу, а нижня границя будується паралельно за мінімальними точками ціни. 
  3. Боковий (горизонтальний) – не має нахилу. Трактується як флет або період накопичення. Найчастіше виникає, коли ні продавці, ні покупці не мають переваги на ринку.

Правильна побудова цінових каналів дає можливість отримувати прибуток від торгівлі активами в будь-яких умовах: на бичачому чи ведмежому циклі, а також у періоди тривалого флету. Завдяки межам діапазону можна знаходити точки входу та фіксації позицій, а також рівні для установки стопів та обирати найбільш відповідний варіант торгівлі до ситуації.

Як інтерпретувати цінові канали?

 

-upX0ogtpN53vvCMwkznqNdvNwACWWfB1F8oqhU1SlyKdydJvhzTGVIQiMz-TsYoVVPrwXMvJFrpc7eTTWASRWHm522ArRbzVXbC36P5Nh1maLDqH5LJ3QNA5jo8D3Cd5RBC2wR4W7qSO9a6fVu5sDY

Джерело: https://trading.biz

Щоб правильно інтерпретувати та будувати цінові канали, необхідно мати певні знання та навички:

  1. Ключові компоненти діапазону. Для його формування необідно правильно визначати трендову, лінії опору та підтримки.
  2. Теоретичні основи. Щоб створити правильний діапазон, необхідно за мінімумами та максимумами показників побудувати дві паралельні лінії, які будуть межами руху ціни.  
  3. Інтерпретація. Якщо ціна постійно залишається в межах каналу, це свідчить про період консолідації або торгівлі в межах діапазону. Вихід показників активу за межу однієї з ліній може свідчити про зміну тренда.
  4. Практичне використання. Коли показники вартості рухаються якийсь час у чітких межах, трейдери успішно торгують такий тип руху. Ордер на шорт або лонг позицію відкривається від однієї межі та закривається при досягненні іншої. Стоп у такому варіанті встановляється за рівнями опору або підтримки. Інший варіант торгівлі: актив купується після пробиття межі каналу та підтвердження зміни тренда.

Основні види каналів:

  • Допомагають визначити поточний тренд. 
  • Дають змогу чітко визначити підтримку та опір. Верхня та нижня лінії каналу можуть служити як зони опору та підтримки відповідно. 
  • Використовуються для відкриття позицій залежно від стратегії, допомагають знайти точки входу та фіксації.

Вміння правильно трактувати формування цінових діапазонів вимагає ретельного аналізу та використання додаткових індикаторів для підтвердження. Важливо також враховувати фундаментальний аналіз ринків, які можуть сильно впливати на коливання вартості.

Стратегії торгівлі на основі цінових каналів

Патерн діапазонів вартості постійно використовується трейдерами для аналізу та торгівлі. 

Існує декілька основних канальних стратегій: 

  1. Торгівлі у висхідному каналі 

Такий варіант передбачає вхід у довгу позицію при досягненні показників вартості активу нижньої межі (підтримки) та фіксації — біля верхньої.

2. Торгівля у низхідному діапазоні

Для такого варіанту виконується вхід у коротку позицію біля верхньої межі, а фіксація — біля нижньої. 

3. Трейдинг на пробій

Передбачає відкриття позицій лише після виходу цінових показників за верхню або нижню межу. Такий варіант передбачає потенційну зміну тренду, проте його варто використувати з індикаторами та сигналами підтвердження пробою. 

4. Помилковий прорив

Використовується у випадку, якщо ціна виходить за межі каналу, але потім повертається назад. Це вважається помилковим проривом і може стати сигналом для відкриття позиції у протилежну сторону.

Всі варіанти стратегій з ціновими діапазонами слід комбінувати даними технічних індикаторів та іншими методами аналізу, для підтвердження сигналів та зменшення ризиків.

Помилки при аналізі цінових каналів

-ACr9dMv7c8oABgY634pOI3HQcEqLi5psxSQ-XGDmD9fTjaozQe6mpRIRQoxA2YGYf77y0RcJHYz4VqHZrCUgDK1RLyQckEJiGmRt_0oRko9Dy45atnM4z-tl938y2MatdwnpGAldvA9dN0G0gbKJjY

Джерело: https://trading.biz

Типові помилки, яких припускаються трейдери в роботі з каналами:

  1. Невірне визначення меж каналу. Помилки при побудові ліній опору та підтримки можуть призвести до невірних точок входу та виходу з позицій та прийнятті торгових рішень.
  2. Ігнорування контексту та важливих новин. Трейдери нерідко не звертають увагу на важливі події, рішення чи новини, які суттєво впливають на фінансові ринки. Це може призвести до втрат, оскільки вони не враховують повний обсяг інформації.
  3. Ігнорування ризиків. Недооцінка ситуації, відсутність стопів та несвоєчасна реакція на зміну тренду можуть призвести до серйозних фінансових втрат. 
  4. Використання в роботі лише цінових каналів. Якщо дані аналізу не підкріплені іншими методами, існують досить високі ризики припуститися помилки. 

Важливо завжди ретельно аналізувати ринок перед прийняттям рішень та розуміти, що немає універсальної стратегії. Умови та ринки постійно змінюються, для трейдера важливо залишатись гнучким та вміти швидко адаптуватись до нових умов.

Практичні поради та інструменти для трейдерів

У своїй діяльності трейдери використовують різноманітні методи для прийняття торгових рішень. Базовим фундаментом для кожного професіонала є інструменти фундаментального та технічного аналізу: індикатори, осцилятори, рівні Фібоначчі, обсяги продажів та покупок, рівні підтримки та опору, трендові лінії, середні ковзні, моніторинг економічних та політичних новин, які можуть впливати на фінансові ринки і т.п.   

  1. Постійно працюйте над самоосвітою та покращенням власних навичок. Навіть досвідченим трейдерам завжди є чому навчатись. Ринок постійно змінюється, з’являються нові методи аналізу, стратегії, торгові боти, системи з використанням штучного інтелекту і т.п. 
  2. Створюйте власну стратегію, яка підходить саме вам. Важливо мати чіткий план та дотримуватись його. Він повинен включати різні методи аналізу ринку залежно від вашого стилю торгівлі, фінансових цілей та ризикового профілю.
  3. Застосовуйте комплексний підхід в аналізі. Важливо враховувати не лише дані індикаторів та інших математичних інструментів, а також звертати увагу на інформаційний фон, економічні та політичні події.
  4. Обирайте надійні платформи, біржі та брокерів для трейдингу. Від цього залежить кількість інструментів для аналізу, рівень ліквідності, комісії та розв'язання проблем службою підтримки.
  5. Використовуйте різні сервіси для додаткового аналізу. Наприклад, Coinmarketcap, CoinGecko, Tradingview, Crunchbase, Cryptorank, CoinMarketCal, Coindar, LunarCrush, TokenUnlocks, CryptoMiso та ін.
  6. Уважно ставтесь до власних ризиків. Пам’ятайте: головне правило зберегти вкладені гроші, а лише потім їх збільшити. Вибирайте більш стабільні активи з невисокою волатильністю та завчасно вирішуйте, який відсоток депозиту відводиться на кожну угоду. Якщо ви обираєте для покупки високоризиковий актив, то повинні розуміти, що він може не лише принести високий прибуток, а й значні фінансові втрати.
  7. Не використовуйте великі кредитні плечі в торгівлі. Навіть коли ви впевнені в напрямку руху активу, завжди можуть бути непередбачені події та тоді позиція принесе дуже великі збитки або навіть втрату всього депозиту.  
  8. Працюйте над контролем емоцій та вивчайте психологію ринку. Без вміння залишатись з холодною головою у будь-якій ситуації неможливо досягнути успіху. Розуміння ринкових процесів та головних психологічних принципів надає велику перевагу і розуміння ринкових процесів. 

Пам’ятайте, що успіх у трейдингу вимагає часу, терпіння, досвіду та постійного навчання. Завжди враховуйте ризики та ніколи не інвестуйте більше, ніж ви готові втратити.