ТОП 10 спеціальностей, які гарантують хорошу роботу українцям у Польщі

Які професії мають майбутнє? Які спеціальності гарантують хорошу роботу у Польщі?

Знайти роботу за кордоном ви можете на сайті - layboard.com

Ринок праці не стоїть дома. Ми порівняли освітню пропозицію польських університетів з даними останнього дослідження Raportu Płacowego 2019. І ось які у нас вийшли топові спеціальності:

ТРАНСПОРТ І ЛОГІСТИКА Цей напрямок вважається порівняно новим у польських університетах, але вже має величезний попит. Наприклад, менеджер із логістики на виробничому підприємстві в середньому заробляє близько 14 тисяч злотих. Зарплати молодих фахівців розпочинаються з 5 тис., але вже аналітик логістики заробляє в середньому 9 тис. грн.

УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМИ РЕСУРСАМИ — HR Хороша спеціальність для гуманітаріїв, які хочуть високооплачувану цікаву роботу. Як базова освіта відмінно підійде психологія або пов'язані з нею спеціальності. Молодший спеціаліст отримує в середньому 5 тис, аналітик вже може розраховувати на 7 тис злотих, а консультант з HR та тренер у компанії – на 9 тис у середньому, 10 максимально. HR Business Partner показує середні заробітки у 14 тис., максимально 18 тис. злотих.

АРХІТЕКТУРА І БУДІВНИЦТВО Будівельна галузь у Польщі не відноситься до найбільш високооплачуваних, але все ж таки заробітки зберігають достатній рівень. Політехнічні університети та спеціалізовані вузи пропонують багато спеціальностей, пов'язаних із будівництвом, урбаністикою, архітектурою просторів, будівель та інтер'єрів. Якщо не брати до уваги керівних посад, на яких зарплати очікувано високі, на що можуть розраховувати випускники? Середні заробітки архітекторів та інженерів-будівельників починаються з 6-7 тис. злотих. Але вже старший архітектор чи фахівець із претензій у середньому отримують 14 тис, а максимально 17 та 22 тис відповідно.

ПРАВО І ПОДАТКИ Традиційно популярні галузі в Європі, хоча заробітки юристів поступово починають поступатися інженерам та спеціалістам IT, але престиж цієї сфери залишається високим і перспективи у випускників юридичних шкіл досить сприятливі. Молодший юрист (учорашній студент) отримує не дуже багато — в середньому 6 тис. злотих, але податковий консультант уже може розраховувати на середню винагороду в 12 тис., а інспектор охорони персональних даних — нова та неймовірно потрібна спеціальність у Польщі — може отримувати вже 14 тис. злотих. Ну і середня зарплата старшого юриста – 25 тис. злотих – вражає.

ФІНАНСИ ТА БАНКІВСЬКА СПРАВА У Польщі постійно відкриваються офіси та штаб-квартири міжнародних фінансових компаній. У випускників факультетів фінансів, бухобліку та аналітики не буде проблем із першим місцем роботи. Звичайно, відразу вони не отримуватимуть великих зарплат і можуть розраховувати на нижчих позиціях на винагороду в 4-5 тис. Але дивимося інші позиції: бізнес аналітик у сфері фінансів отримує в середньому 12 тис, максимально 14, а фінансовий контролер 13 і 15 тис. відповідно .

НЕРУХОМІСТЬ І СТРАХУВАННЯ Сфера, тісно пов'язана з фінансами. І якщо після закінчення базової економічної освіти чи освіти у сфері фінансів та бухобліку ви отримаєте додаткову спеціалізацію. Наприклад, у вигляді постдипломної програми. Такжке в галузі страхування або нерухомості, ваша позиція на ринку праці буде досить сильною. Страховий брокер або кредитний аналітик у сфері нерухомості одержують у середньому 9 тис злотих, максимально 14. Менеджер може розраховувати в середньому на 11, макс на 18 тис. А дохід керуючого активами може доходити в середньому до 50 тис на місяць!

E-COMMERCE Тема для Польщі є досить новою, якщо порівнювати з іншими розвиненими країнами, але вже дуже популярна. Заробітки на позиціях, пов'язаних з цифровим маркетингом та електронною торгівлею, набагато вищі, ніж у традиційних ритейлі та маркетингу. Аналітик у середньому отримує 10 тис, максимально 12, Brand Manager 12 та 17, а Marketing Manager 15 та 20 тис відповідно. Як і у випадку нерухомості, це переважно спеціальність на пост-дипломній освіті, яка відмінно доповнить ваш базовий бакалаврат в маркетингу.

ФАРМАЦЕВТИКА Поки точаться суперечки щодо необхідності підвищення зарплат лікарів та медичних працівників, винагороди у цій сфері залишаються стабільно високими та продовжують зростати. Якщо взяти позицію Product Manager, то це в середньому 18, максимально 23 тис. злотих, а Marketing Manager — 21 і 25 тис. злотих відповідно. Ось тут чітко видно, як потрібні фахівці на стику дисциплін. Базова фармацевтична освіта + маркетинг = посада з високим окладом. Звісно, ​​ще додамо досвід роботи. Але маркетинг якраз та сфера, де отримувати досвід можна від початку навчання, погодьтеся. Окремо згадаємо сферу клінічних випробувань. Там уже на позиції асистента зарплати 8-9 тис. злотих щомісяця. А менеджер проекту може отримувати до 28 тисяч.

ЕНЕРГЕТИКА У світі розвиваються зелені енергетичні технології. Дедалі більше енергії в економіці виробляється із відновлюваних джерел. Фахівці в цих сферах, а особливо на стику цих спеціальностей, які могли б займатися проектами на кшталт високоефективного будинку, мають дуже високий попит. Будучи добрим фахівцем у цій сфері, можна заробляти дуже непогані гроші. Інженер зварювальних технологій, середня зарплата 10 тис, макс 12. Конструктор заробляє близько 10 тис. Інженер-електрик - 12 тис, координатор енергетичних проектів 15 тис, максимум - 23. У зв'язку з цим радимо звернути увагу на спеціальність менеджера енергетики.

СФЕРА IT І КОМУНІКАЦІЙ – ОЧІКУВАНИЙ ЛІДЕР ЗА ВИНАГОРОДАМИ Все більшої актуальності набуває захист комп'ютерної інформації. Останні скандали з витоком інформації виводять на передній план інженера-фахівця з комп'ютерної безпеки. Збільшилася кількість крадіжок із застосуванням IT-технологій, тому фахівець із безпеки в IT-сфері необхідний буквально скрізь. Ну і звісно, ​​куди ж без програмістів? ВНЗ постійно випускають фахівців, але їх весь час не вистачає. Особливим попитом у роботодавців користуються програмісти зі свіжими ідеями та новими компетенціями. Середня зарплата – адміністратор 12 тис злотих. Розробник мобільних додатків - 13 тис. А ось менеджер з IT безпеки в середньому отримує 24 тис, максимально 35.