У Чехії зросте зарплатня: на яку суму можуть розраховувати українці

Мінімальна зарплата у Чехії зросте на 65 євро

З 1 січня 2024 року мінімальна зарплата в Чехії зросте на 65 євро, що є найбільшим підвищенням за всю історію. Працівники отримуватимуть не менше 671 євро після відрахувань.

Нову постанову про підвищення мінімальної зарплати уряд Чехії затвердив 13 грудня, і вона вступить в силу з наступного місяця. Мінімальна зарплата зросте з 17,3 тис. крон (706 євро) до 18,9 тис. крон (771 євро) після відрахувань.

Міністр праці Маріан Юречка зазначив, що це підвищення буде найвищим в історії. Зазначено також, що до 2028 року мінімальна зарплата поступово буде зростати до 45% середньої зарплати щороку.

Яку зарплатню можуть отримувати українці

Близько половини працездатних біженців, які працюють у Чехії, - українці (117 тисяч людей). Серед працівників найпопулярнішими секторами є виробництво товарів масового попиту, автомобілебудування та логістика.

Вартість роботи для українців без досвіду та знання мови складає 25-35 тисяч чеських крон (1000-1400 євро) на руки. Додаткові виплати можна отримати за роботу вихідного дня або нічною зміною.

Українські біженці також часто отримують безкоштовне житло та харчування. Але 57% з них живуть за межею бідності, основуючись на своїх доходах.

Крім того, зростає кількість низькокваліфікованих працівників з України, які працюють в поганих умовах. Також відмічається збільшення кількості працевлаштованих українських біженців, які вміють спілкуватися чеською мовою.

Мінімальна зарплата у Польщі також зростає

Також передбачається підвищення мінімальної зарплати в Польщі з 1 січня 2024 року на 18%, що становитиме 3222 злотих (29 810 грн). Це також є рекордним підвищенням за останні 15 років.

Зазначається, що зростання мінімальної зарплати стане позитивним фактором для низькокваліфікованих працівників, але для висококваліфікованих робітників надалі не буде фінансово привабливим, оскільки їх ставки будуть зрівнюватися зі звичайними працівниками.