У ЄС вилучають дітей з сімей біженців: Лубінець назвав країни, де ситуація найгірша

Українські біженці, які перебувають за кордоном, мають проблеми із поверненням своїх дітей. Ситуація найскладніша в Німеччині та Італії. Таку інформацію надав Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець у інтерв'ю «Укрінформу».

Уповноважений зазначив, що деяку кількість дітей вдалося повернути, але це невелика кількість. Багатьох дітей чекають засідання суду у відповідних країнах. Найгірша ситуація є в Італії та Німеччині.

Уповноважений заявив, що організація, яку він представляє, відразу реагує на таку інформацію. Також він звертається до колег-омбудсменів цих країн і до Міністерства закордонних справ України з метою вирішення цих проблем.

Раніше Уповноважений пояснював, що проблема полягає в тому, що офіційний опікун дитини в Україні не має офіційного статусу на території ЄС. У інших країнах ситуація вирішується за допомогою рішень суду.

Зараз понад 1,5 мільйони дітей-біженців з України перебувають в Європі. Однак, невизначено, чи повернуться вони додому після закінчення війни, чи залишаться за кордоном у пошуках нових можливостей.

Читайте також:

  • Чи зможуть діти-біженці повернутись до української школи?
  • Українці очима німців. Факти, цифри і цитати місцевих політиків та преси