У Путіна в Євросоюзі є "корисні ідіоти": який їхній вплив

Стаття у виданні The Economist

На початку травня посол Росії у Німеччині влаштував вечірку на честь перемоги СРСР у Другій світовій війні. Серед гостей посольства було багато найвищих осіб. Зокрема останній голова комуністичної Східної Німеччини Егон Кренц, якому зараз 86 років. Він спілкувався з Герхардом Шредером, канцлером Німеччини 1998-2005 років, а потім лобістом російських енергетичних компаній. Тіно Шрупалла, один із лідерів ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини", носив краватку у кольорах прапора РФ.

Ця подія спричинила деяку зневагу в німецькій пресі, але мало уваги приділяється іншим подібним. Через 17 місяців війни Росії проти України громадська думка тут, як і у всій Європі, у переважній більшості вважає Росію агресором, якого слід уникати, а Україну стороною, яка захищається та заслуговує на допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли українські пілоти на F-16 закриють українське небо

Якою б не була їхня вага в минулому, різні представники російського впливу тепер послабшали. Шредер, наприклад, очолював правління нині закритого газопроводу "Північний потік", який прив'язав Німеччину до російського газу. Минулого літа Росія перекрила труби, які потім підірвали загадкові диверсанти. Колишнього канцлера вигнали з клубів, усунули від роботи у Соціал-демократичній партії, хоча він залишається її членом, та позбавили службових приміщень, наданих державою. Щодо Шрупалли, його доброзичливість до Росії лише дратує німецькі таблоїди. Новини про нього виявили тривогу навіть серед депутатів його власної партії.

Тим не менш, навіть якщо спроби Росії поширити силу переконання на всю Європу не цілком увінчалися успіхом, вона не зазнала повного провалу. Субкультура, яку німці відкидають як тих, хто співчуває Володимиру Путіну, процвітає за межами мейнстриму. По всій Європі їхній шепіт стає лейтмотивом у гулі скарг на, здавалося б, не пов'язані між собою проблеми, такі як інфляція, суспільні послуги, що руйнуються, і страхи перед імміграцією. Буркуни тільки почали оскаржувати масштаби щедрості своїх урядів щодо України, яка до лютого 2023 року склала понад 60 млрд у вигляді економічної та військової допомоги від ЄС та окремих країн Євросоюзу, а також 70 млрд, якщо додати Велику Британію. Ця сума приблизно дорівнює вкладу Америки.

Якщо боротьба України затягнеться занадто довго або піде не так, як треба, є багато тих, хто почне говорити про перегляд масштабів допомоги

Але якщо боротьба України затягнеться надто довго або піде не так, як треба, є багато людей, які чекають свого часу, щоб взяти на себе відповідальність за перегляд масштабів допомоги.

Спектр "корисних ідіотів Європи", термін часів холодної війни на позначення мимовільних союзників комунізму, широкий. У політиці як крайні праві, так і крайні ліві партії багато в чому розходяться в думках. Але щодо України ці крайнощі часто сходилися з вимогою негайного "миру", який фактично винагородив би російську агресію українською землею.

У ЗМІ та академічних колах інтелектуали, схоже, як і раніше, щасливі ігнорувати свідчення імперських намірів Росії та її сповзання в кримінальну сферу, а натомість нарікають на те, що європейці заплуталися в тому, що вони називають опосередкованою війною між Америкою та Росією, і ще грандіозніше, між Америкою та Китаєм. Та й у світі бізнесу, попри численні раунди західних санкцій, у РФ теж залишилося чимало "друзів".

Прем'єр Угорщини Віктор Орбан найочевидніший друг Путіна в ЄС

Серед прихильників Путіна є кілька європейських глав урядів. Віктор Орбан, прем'єр-міністр Угорщини з 2010 року найочевидніший. Популістський лідер не раз критикував Захід за підтримку України, Будапешт продовжує імпорт російського газу. Його уряд також відмовляється дозволити транзит зброї через країну, яку дають Києву інші члени НАТО та ЄС.

Сусідня Австрія, тихіше, але з таким самим успіхом, теж значною мірою пересиділа війну, посилаючись на те, що вона не член НАТО і на самопроголошену роль мосту між Сходом і Заходом. Відень пропонував мало допомоги Україні, навіть якщо його торгівля з Росією похитнулася.

Греція, ще один член ЄС, дотримується санкцій Євросоюзу, але утримується від подальшого посилення санкцій щодо постачання російської нафти. Можливо тому, що грецькі фірми так багато отримують від торгівлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Путіна нестабільна психіка й він загрожує геополітичній стабільності у світі" - колишній прем'єр Австралії

Лише недавно і під сильним американським тиском Кіпр, офшорна фінансова гавань, закрив близько 4000 рахунків у місцевих банках, які належать росіянам.

Зіткнувшись із меншим тиском, країни, які не входять в ЄС, такі як Туреччина та Сербія, навіть не можуть приховувати прибуткові таємні послуги, які вони надають Росії.

Деякі країни перетворили добрі наміри на політику, що зігріває серце Путіна. Посилаючись на свій хвалений нейтралітет, Швейцарія вдалася до хитромудрих місцевих законів, щоб заблокувати постачання зброї в Україну, включаючи 96 законсервованих танків Leopard, що знаходяться в Італії та належать приватній швейцарській фірмі.

Забиваючи неодноразові автоголи, відповідно до принципів свободи слова, поліція Швеції дала зелене світло на спалення Корану. Це дуже дратує Туреччину з її мусульманським населенням. А вона має право вето на заявку Стокгольма на вступ в НАТО. Сам Путін радісно потролив шведів. Під час поїздки в Дагестан перед святом Курбан-Байрам наприкінці червня він знявся в кадрі, де ніжно тримав Коран. І пояснив, що за російськими законами осквернення святинь злочин.

Опитування показують, що партія Роберта Фіцо, лівого словацького русофіла, який звинуватив "українських фашистів" у провокації Путіна, швидше за все, виграє вибори у вересні

Однак навіть міцні на вигляд цеглини майбутньої європейської стіни підтримки України можуть впасти. Словаччина, наприклад, була життєво важливим каналом для західної допомоги та недавно передала українським ВПС свій парк із 13 винищувачів МіГ-29 радянської доби. Але опитування показують, що партія Роберта Фіцо, лівого русофіла, котрий звинуватив "українських фашистів" у провокації Путіна, швидше за все, виграє загальнонаціональні вибори, призначені на вересень.

Франція є сполучною ланкою в НАТО та ЄС. Але французька парламентська комісія недавно розкритикувала Марін Ле Пен, найближчу суперницю президента Еммануеля Макрона на минулорічних виборах за те, що вона повторювала російську пропаганду після анексії Криму в 2014 році. Ле Пен категорично заперечує, що її захист Путіна мав будь-яке відношення до справи з кредитами у розмірі 9 млн, які її партія отримала в тому році від банків, контрольованих РФ. Вона засудила вторгнення Росії в Україну, але у жовтні 2022 року, через сім місяців після початку війни, заявила, що санкції проти Москви не працюють.

В Італії, хоча крайня права прем'єр-міністр Джорджія Мелоні є рішучим прихильником України, Маттео Сальвіні, який очолює другу за величиною партію в її коаліції, є ще одним противником санкцій і принаймні до вторгнення був шанувальником Путіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни робили величезні ПОМИЛКИ" - морпіх США про підготовку ЗСУ, контрнаступ і перемогу України

Німеччина, як і Франція, видається сильною опорою. Проте "Альтернатива для Німеччини", яку глава служби внутрішньої розвідки країни прямо назвав пропагандистом російських наративів, набирає обертів у опитуваннях виборців. Тепер вона перебуває у боротьбі за друге місце разом із правлячими соціал-демократами. На протилежному політичному полюсі Сара Вагенкнехт, ліва та прихильниця миру за будь-яку ціну. Вона каже, що опитування громадської думки дають її партії шанс отримати 19-30% голосів німецьких виборців. Хоча громадська підтримка допомоги Україні залишається сильною, тенденція знижується.

"Корисні ідіоти" напрочуд стійкі. Їхні основні тези, що НАТО "спровокувало" неодноразові напади Росії на Україну, що Україна штучна країна на землі, яка по праву належить Росії, і що Америка з радістю підливає олію у цей вогонь, щоб продавати зброю та підтримувати свою глобальну гегемонію - відлуння російської пропаганди. Один із їхніх аргументів НАТО напало на Сербію у 1999 році та на Лівію у 2011 році, плюс Америка вторглася в Ірак та Афганістан, тож що такого, що Росія поводиться погано?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Настала нова глава війни, яка може стати пасткою для Путіна" - Майкл Боцюрків

Те, що пов'язує європейських крайніх правих, крайніх лівих й "інтелектуальну" опозицію щось простіше. Це застарілий антиамериканізм часів холодної війни. Уродженець Східної Німеччини Хрупалла, наприклад, наполягає, що США здобули вигоду з війни в Україні, змусивши Німеччину перейти з трубопровідного російського газу на дорожчий скраплений газ, який постачає Америка. Це пастка, натякає він, бо енергія, що імпортується зі Штатів, настільки дорожча, що німецьким виробникам доведеться переносити виробництво в Америку. Вагенкнехт, його ліва суперниця, вважає, що США нав'язала війну Росії, намагаючись втягнути Україну у свою "сферу впливу".

На недавньому політичному мітингу під Берліном Олафа Шольца, канцлера Німеччини, перебив хор м'язистих миротворців, які вигукували "Підпалювач війни". Зазвичай ввічливий, тихий і незворушний, Шольц проревів у мікрофон, що саме Путін хоче знищити та завоювати Україну.

"Якби у вас, крикунів, було хоч трохи розуму, ви б дізналися ім'я справжнього підпалювача війни", - прокричав Шольц.

Переклад Gazeta.ua