У Раді зареєстровано законопроєкт про регулювання Telegram

У Раді зареєстровано законопроект №11115, який має на меті регулювати роботу Telegram в Україні.

Документ щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація внесли народні депутати від різних фракцій. Зокрема, Микола Княжицький, Ростислав Павленко, Михайло Бондар, Іванна Клімпуш-Цинцадзе, Ірина Фріз, Софія Федина від "Європейської солідарності", Микита Потураєв, Людмила Марченко від "Слуги народу", Ярослав Юрчишин, Наталія Піпа від "Голосу" та Ірина Констанкевич від фракції "За майбутнє".

У пояснювальній записці йдеться, що запропоноване Законом "Про медіа" регулювання "залишилось не повним", що проявилось "у неможливості ефективного реагування" з боку держави на ряд проблем в інформаційній сфері. "В умовах повномасштабної агресії проти України ці проблеми створюють очевидні загрози національній безпеці. Даний законопроект покликаний надати державним органам відповідний інструментарій", - зазначили автори документу.

Наголошується, що платформи спільного доступу до інформації не мають спеціального регулювання, їх провайдери не віднесені до суб'єктів у сфері медіа та не мають жодних обов'язків щодо захисту персональних даних, блокування незаконного контенту, системи комунікації з власниками сторінок/каналів щодо поширення ними недостовірної інформації.

Метою законопроекту є створення ефективного законодавства, яке б дозволяло забезпечити реалізацію прав на свободу вираження поглядів, і одночасно захищало національні інтереси України та права користувачів медіасервісів

Адміністрація Telegram відмовляється блокувати канали, які розповсюджують російську пропаганду. Це може призвести до блокування месенджера в Україні. Зокрема, секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що заборона Telegram можлива за умови наявності документів, які підтверджують загрозу.